Natalia Moloșag este noul Avocat al Poporului. BCS: Ați pus-o în funcție pe avocata Maiei Sandu, pe care o apără de 15 ani

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS.

Foto: captura ecran

Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o, timp de 15 ani, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

„Alegeți un avocat de-al vostru, un avocat al președintei Maia Sandu, pe care o repezintă timp ce 15 ani. Va fi un onorariu de succes pentru acel efort sau suferințe morale sau spirituale pe care le-ați avut când ați reprezentat-o pe doamna Maia Sandu la diferite procese. Doamna și-a dat arama pe față, e numită pentru o anumită perioadă, ca să participe în cadrul CSP-ului la diferite ședințe”, a declarat deputatul BCS Vasile Bolea.

Natalia Moloșag a depus jurământul în fața aleșilor poporului. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat-o cu ocazia numirii sale în funcția de Avocat al Poporului și i-a urat mult succes în activitate. ”Să nu vă lăsați niciodată intimidață de politicieni misogini, fricoși. Vrem să vedem instituții funcționale. Asta este o șansă de a demonstra că instituția Avocatului Poporului este una funcțională, care poate să asigure respectarea drepturilor omului”, a menționat speakerul.

Natalia Moloșag este licențiată în drept și a fost premiată pentru inițiative în domeniul drepturilor omului în Gala premiilor ONU. Potrivit CV-ului, Natalia Moloșag are o pregătire teoretică și practică în domeniul drepturilor omului. În cei peste 15 ani de activitate, s-a dedicat acestui segment de activitate, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe lângă asta, Natalia Moloșag a contribuit la fundamentarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.


Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt candidații la funcția de Avocat al Poporului, care au trecut proba interviului. Cei doi vor fi propuși în plenul Parlamentului la ședința de mâine. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate.

Deputații BCS acuzau PAS de mimarea concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. Vasile Bolea spunea că acest concurs „este organizat formal, netransparent, iar rezultatele ar fi deja cunoscute”. Acesta spunea că bărbații care au candidat nu au șanse și a făcut aluzii despre 3 candidate care ar fi favorizate. Este vorba despre Maia Bănărescu, Violeta Gașițoi și Natalia Moloșag, cea care a devenit câștigătoare.

Oficiul Avocatului Poporului a venit cu o reacție în urma unor criticilor că ar fi „un instrument pentru acei care au fost la putere pentru a reduce vocea cetățenilor la tăcere” și pentru a „dezbina societatea noastră și a crea clase antagoniste care servesc diferitor clanuri”.

Menționăm că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului, iar Natalia Moloșag a obținut nota maximă.

Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman).


Pub