(doc) Primele demisii din sistemul educațional: 32 de angajați au plecat, după ce au fost impuși de autorități să se testeze din propriul buzunar

32 de demisii ale angajaților din sistem, dintre care 18 cadre didactice au demisionat „pe motivul constrângerilor impuse de autorități”. Aceste date sunt prezentate în adresarea Biroului Executiv al Federației Sindicale din din Educație și Științe către prim-ministra Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Biroului Executiv al Federației Sindicale din din Educație și Științe susține plenar procesul de vaccinare al salariaților din mediul educațional împotriva Covid-19, în vederea combaterii pandemiei și a revenire la normalitate a procesului educațional. Datorită gradului înalt de responsabilitate personală a angajaților în sistem, a eforturilor conjugate ale managerilor și liderilor sindicali din instituție.

Totodată, prin prezentul Demers, Biroul Executiv își exprimă nemulțumirea față de neglijarea până în prezent a unui răspuns din partea autorităților de resort pe marginea Declarației și solicitării FSEȘ referitor la Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), nr.60 din 23 august 2021, în special punctul 6 al acestui, care impune efectuarea odată la 14 zile, a unui test diagnostic la Covid-19 din partea salariaților. În adresa noastră continuă să parvină mesaje de nemulțumire și revoltă ale salariaților din ramură în legătură cu această prevedere.

Astfel, în calitate de cei mai mari contribuabili la Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, angajații din învățământ sunt impuși să-și asigura condițiile de muncă din surse financiare proprii. Însă, potrivit prevederilor legale în vigoare, inclusiv ale normelor internaționale ractificate de Republica Moldova, măsurile de securitate și de igienă a muncii nu trebuie să antreneze cheltuieli pentru angajați. Or, această cerință în condițiile date este catalogată drept abuz din partea angajatorilor, care în cazul dat este chiar statul.

În scopul asigurării drepturilor și garanțiilor salariaților din domeniul educației, Biroul Executiv al FSEȘ reiterează adresarea către CNESP de a revizui sau abroga p. 6 din hotărârea 60 din 23 august 2021, pentru a nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional. Către data de 20 septembrie avem deja 32 de demisie ale angajaților din sistem, dintre care 18 cadre didactice pe motivul constrângerilor impuse de autorități.

Biroul executiv, în numele Federației Sindicale a Educației și Științei, își rezervă dreptul de a ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze din banii proprii.

Stimată doamnă prim-ministru, având în vedere cele relatate, rămânem în așteptarea unui răspuns, care să conțină soluții bazate pe prevederile legii în vigoare”, cuprinde textul adresării.

Drept urmare a unui val de reacții negative din partea membrilor de sindicat, privind obligativitatea profesorilor nevaccinați să-și facă testele din cont propriu, Biroul Executiv semnează o declarație adresată Autorităților din Sănătate. Declarația a fost adoptată, în cadrul unei ședințe ad-hoc la 24 august și „cheamă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată”, prevederile căreia „vin în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național”.

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat și anterior decizia luată de CNESP. Sindicatele au calificat această hotărâre drept „un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”. În urma a „sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea”, autoritatea a venit cu o adresare către „decidenții din Guvern, către Ministra Sănătății Ala Nemerenco”.

Acest val de critici a pornit, după ce Ministra Ala Nemerenco a declarat că până la atingerea ratei de vaccinare de cel puțin 95% din persoanele adulte în fiecare instituție: personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua și prezenta o dată la 14 zile, din surse proprii, rezultatul unui test diagnostic la Covid. Nu se vor supune testării cei care prezintă certificat de vaccinare complet sau un act care confirmă că persoana are anticorpi care este valabil pentru 90 de zile.



Pub