Gustarea vegetariană perfectă la un vin roșu. Bruschette cu sfeclă, conopidă și brânză de capre

Săptămâna acesta i-a venit rândul unei sticle de vin de la Timbrus Purcari Estate să o mărit cu o mâncare. Iar Bojica a trimis niște conopidă, niște sfeclă și mi-a spus: descurcă-te! Și m-am descurcat! Cum să nu te descurci când ai așa un vin pe masă? Cei de la Timbrus obișnuiesc în fiecare an să scoată un blend de autor, mai special, semnat de oenologul lor spaniol Manuel Ortiz. Și iată că am ajuns și eu să gust creația lui Ortiz la cea de-a 5-a aniversare a vinăriei.

De autor, Blend #5 de la Timbrus este un cupaj din struguri Merlot, Malbec și Fetească Neagră culeși de pe văile din Purcari. După ce a petrecut 12 luni în butoaie de stejar, vinul are un buchet de arome atât de cuceritor: prună uscată, cireșe și vanilie. 

Așa că am hotărât să nu stau mult în bucătărie și-am vrăjit niște bruschette la vin. 

Bruschetta cu conopidă și stafide

Ingrediente:

conopidă

capere

stafide

nuci

brânză de capre

pâine, preferabil o franzelă proaspătă. 

Etape:

  1. Taie conopida mărunt, sărează și piperează. Aranjează conopida pe  tavă de copt, stropește cu ulei și lasă la cuptor pentru 15 min la 250 grade;
  2. Rumenește nucile;
  3. Amestecă într-un bol conopida cu caperele, stafidele și nucile rumenite și tocate;
  4. Unge feliile de pâine cu brânza de capre;
  5. Aranjează peste fiecare felie amestecul din conopidă, capere și stafide.
  6. Presară cu nuci și servește. 

Sper că acest amestec neașteptat de legume în combinație cu brânza de capre să te cucerească, așa cum m-a cucerit și pe mine când am gustat rețeta asta prima dată. 

Bruschetta cu sfeclă, brânză de capre și dukkah din migdale

Pentru început hai să ne clarificăm ce e dukkah și la ce bun servește ea în această rețetă. Dukkah este un condiment pe bază de nuci și semințe, care vine din bucătăria egipteană. Poate fi ușor făcut acasă și păstrat la frigider. Se folosește peste humus, salate de legume, brânză de capră.

Ingrediente:

pâine 

sfeclă

iaurt

brânză de capre

migdale

chimion

coriandru

fenicul

piper negru boabe

piper negru tocat

mărar

Etape:

  1. Amestecă iaurtul cu brânza de capre până se omogenizează;
  2. Pune pe tigaie toate condimentele și rumenește-le puțin. Apoi transferă-le în râșnița de cafea și fă praf din ele;
  3. Unge feliile de pâine cu crema de brânză și iaurt;
  4. Taie sfecla felii subțiri și aranjează câte 3 felii per tartină;
  5. Iar deasupra presară dukkah și un pic de mărar proaspăt.

Nu mai adaug nimic. Savurați #ceatrimisbojica și vă rog foarte mult să consumați alcool cu măsură, dar niciodată să nu urcați la volan. 

Mulțumesc, Timbrus! 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.