Rezumat din Parlament: Votul acordat cu mâna ridicată e mai sfânt și 6% TVA pentru HoReCa

Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o ședință de plen. În cadrul dezbaterilor au fost discutate mai multe proiecte de legi importante, printre care modificarea Constituției, dar și adoptarea în prima lectură a noului Cod Feroviar.

Ce au adoptat deputații azi:

  • În a doua lectură, cu votul a 87 de deputați, a fost modificată Constituția. Proiectul de lege, aprobat de Guvernul condus de Ion Chicu la 30 septembrie 2020, vizează modificarea Constituției pe partea ce ține de sistemul judecătoresc. Astfel, noile modificări se referă la excluderea termenului de 5 ani de numire inițială a noilor judecători, înainte de reconfirmarea acestora până la pensionare. Totodată, în Constituție ar urma să apară și o prevedere prin care președintele poate refuza doar o dată candidatura unui judecător înaintat în funcție de CSM. Procesul de vot a avut loc cu peripeții, întrucât rezultatele inițiale ale votului electronic din Parlament au indicat doar 57 de voturi (insuficiente, fiind nevoie de 67). La insistența deputaților, procedura de vot s-a reluat, de această dată prin ridicarea mâinii.
  • În prima lectură a fost votat un nou Cod al Transportului Feroviar. Cea mai importantă modificare este demonopolizarea serviciilor de transport de pasageri. Astfel, efectiv, statul va deține dreptul doar asupra infrastructurii (căilor ferate), în timp ce de transportul pasagerilor, dar și al mărfurilor, se vor putea ocupa și transportatori privați. Implementarea noului cod urmează a fi discutat în a doua lectură, dar, dacă va fi adoptat, acesta va intra în vigoare în minim doi ani.
  • A fost votat în a doua lectură proiectul de lege ce prevede ca Parlamentul să aibă posibilitatea de a sancționa conducea mai multor instituții (Consiliul Concurenței, Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică). Astfel, directorii instituțiilor vor putea fi demiși de deputați după ce va fi evaluată activitatea acestora.
  • Tot în a doua lectură a fost votat și proiectul de lege ce prevede numirea directorilor Serviciului Fiscal de Stat și a Serviciului Vamal direct la propunerea Ministerului Finanțelor. Până acum, aceștia erau numiți prin concurs, la propunerea aceluiași minister.
  • Parlamentul a votat în ambele lecturi un proiect de lege propus de Dumitru Alaiba. Legea prevede aplicarea cotei de 6% TVA pentru sectorul HoReCa în perioada stării de urgență și a stării de urgență în sănătate publică. Pentru inițiativă au votat majoritatea deputaților. Prevederile intră în vigoare de la 1 octombrie 2021.
  • Tot în prima lectură a fost votat un proiect de lege cu privire la salarizarea în sectorul public. Modificarea legislativă a fost cauzată de reorganizarea ministerelor. În acest proces, mai mulți funcționari publici au trecut din statele de personal al unui minister la altul. Astfel, inițiativa prevede ca salariile să rămână fixe în cadrul acestui proces.
  • Alocațiile lunare de stat vor fi mărite pentru unele categorii de persoane. Astfel, pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al doilea război mondial, alocația se va majora cu 550 lei, în funcție de gradul de dizabilitate. Tot cu 550 lei se va majora și alocația persoanelor cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanelor care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl. Pentru soții supraviețuitori ai acestor persoane, alocațiile se vor majora de la 500 de 750 de lei.
  • Persoanele care au împrumutat și nu au putut întoarce înapoi datoria nu vor putea fi evacuate din casă în perioada rece a anului, dacă acestea nu dispun de o altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Prevederile fac parte din proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova, inițiativă legislativă a Președintelui țării, aprobat în prima lectură. Documentul mai prevede că debitorul – proprietarul imobilului – nu va putea fi evacuat din casa sa în timpul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică.
  • Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un mandat de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 57 de deputați. Tot în cadrul ședinței de astăzi, Natalia Moloșag a depus jurământul. În cadrul dezbaterilor, unul din reproșuri a fost că Moloșag, fiind avocată, a apărat interesele Maiei Sandu (pe atunci lider politic) în instanță împotriva lui Igor Dodon pe un caz de defăimare. Tot Moloșag a fost reprezentantă a concurentului electoral Maia Sandu la CEC în cadrul prezidențialelor din 2020.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.