05:09:09 25.04.2024
Stiri

TOPUL alimentelor cu exces de zahăr pe care trebuie să le evitați: Băuturile dulci și carbogazoase, iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, produsele de patiserie, ketchupul sau cerealele pentru micul dejun

Actualitate 23.09.2021 08:00 Vizualizări1191 Autor: Ziarul National
TOPUL alimentelor cu exces de zahăr pe care trebuie să le evitați: Băuturile dulci și carbogazoase, iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, produsele de patiserie, ketchupul sau cerealele pentru micul dejun


Consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus și, respectiv, la dezvoltarea obezității, factorul de risc intermediar responsabil de apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile.

În topul alimentelor cu exces de zahăr se regăsesc produsele de patiserie, băuturile dulci și carbogazoase, iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele, sucurile și conservele din comerț, bomboanele, caramelele, bezelele, gumele, pâinea și cerealele pentru micul dejun, ketchupul, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.

Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au lansat lansat astăzi campania „Redu zahărul – alege ce mănânci!”, care urmărește informarea oamenilor despre necesitatea de reducere a consumului de zahăr și îi încurajează să urmeze un mod de alimentație echilibrat și sănătos.

Conform studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă de cinci ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său.

Zahărul este adăugat în mâncare și băuturi, deși este prezent în mod natural în fructe, legume și lapte. Consumul excesiv de zahăr crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile precum diabetul de tip 2 , hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

„Consumul excesiv de zahăr este o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume și ne îngrijorează și pe noi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) propune recomandarea strictă de reducere a aportului de zahăr la mai puțin de 10% de aportul de energie atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5% din aportul total de energie, adică la 25 g/zi, echivalente cu 5 lingurițe. Este o recomandare deosebit de importantă în complexul de măsuri pentru prevenirea bolilor netransmisibile”, susține Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății.

Campania de informare va dura patru săptămâni la TV, radio, în presa online, dar și pe cele mai populare platforme de socializare din Republica Moldova.

Campania de informare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md