„Principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor”. Magistrații protestează față de reducerea garanțiilor lor materiale și sociale

Ilie Gulca
23/09/2021

Mai multe instanțe au publicat o declarație comună în semn de protest față de reducerea garanțiilor materiale și sociale ale judecătorilor. Judecătorii propun Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor sociale.

„Independența sistemului judecătoresc se asigură nu numai prin stabilirea acesteia în Constituție, dar prin respectarea independenței, prin asigurarea efectivă a drepturilor judecătorilor, prin asigurarea și păstrarea garanțiilor sociale și prin manifestarea respectului față de actul judecătoresc”, se menționează în declarație a magistraților.

Judecătorii regretă adoptarea legii prin care au fost anulare garanțiile lor sociale în condițiile în care anterior au fost emise două hotărâri ale Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale tentativele de excludere a acelorași garanții.

Totodată, judecătorii condamnă discursul public de denigrare generalizată a sistemului judecătoresc pe parcursul mai multor ani însoțit de îndemnul populist la reducerea totală a garanțiilor sociale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii despre statutul judecătorului a fost adoptat de Parlament în lectura a doua la 4 decembrie 2020 și a fost promulgat pe 21 decembrie 2020.

După adoptarea proiectului de lege de către Guvern, în martie 2020, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au exprimat regretul că proiectul de lege nu a fost propus spre avizare Consiliului și corpului judecătoresc.

„Modificările cadrului legal privind condițiile și mărimea pensiei speciale a magistraților vin în contradicție cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale, care stabilește că principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”, se menționa în comunicatul CSM. 

„Înalta Curte nu odată a accentuat că instituirea pensiei speciale a judecătorilor nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv. Ea constituie o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să li se supună.”

Legea prevede că judecătorul are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în mărime de 55% din salariul său mediu lunar, care, pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, se mărește cu 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul său mediu lunar.

Din 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Ulterior, în fiecare an, vârsta de pensionare se majorează până la atingerea vârstei de 63 de ani.

Tot din 1 iulie, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare pentru obținerea dreptului la pensie.

Ulterior, în fiecare an, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcția de judecător crește cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și a vechimii în muncă în funcția de judecător de 15 ani.

Pensia pentru vechime în muncă se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi judecătorilor eliberaţi din funcţie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

Ilie Gulca
23/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii