Riscuri de corupție depistate de CNA în legea pariurilor și cea care prevede revocarea unor demnitari

Anticoruptie.md
23/09/2021
Foto: PAS via Facebook

Noile proiecte de lege cu privire la revocarea unor demnitari sunt „ambigui”, iar prevederile privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc au un „conflict normativ”. Acestea sunt concluziile expertizei Centrul Național Anticorupție (CNA) privind noile modificările legislative. 

Mai multe proiecte de legi au fost supuse expertizei anticorupție săptămâna aceasta de către Centrul Național Anticorupție. Printre acestea se numără modificările legislative privind acordarea dreptului Parlamentului de a demite membrii autorităților publice autonome în urma audierii rapoartelor anuale, precum și a modificărilor legislative care restricționează publicitatea în domeniul jocurilor de noroc.

În raportul de expertiză anticorupție, CNA notează că există riscul ca persoanele care dețin funcții de demnitate publică să fie vulnerabile în fața fenomenului examinării superficiale a competențelor manageriale și profesionale. Experții cred că noile modificări legislative sunt „formulate ambiguu”.

„Ca exemplu este sintagma activitate defectuoasă a entității publice, care nu este explicată concret și ce criterii stau la baza acordării acestui calificativ, ceea ce poate duce la interpretări abuzive ale termenului. Proiectul de modificare a legii invocă temeiuri subiective pentru inacțiunea entității publice”, scrie în raportul CNA. 

Totodată, normele proiectului fac referire la faptul că Parlamentul poate revoca persoana de demnitate publică, în baza raportului Comisiei de profil, „cu votul majorității deputaților”. Textul „cu votul majorității deputaților” induce confuzie, scriu experții anticorupție, în stabilirea corectă și transparentă a cuantumului necesar de voturi pentru a se putea adopta o decizie.

În concluzie, constată autoriii raportului, sectorul numirii și revocării persoanelor în funcții de demnitate publică rămâne încă unul vulnerabil la riscuri de corupție. 

CNA s-a pronunțat într-un raport de expertiză anticorupție și pe marginea prevederilor privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc, unde „s-a constatat un conflict normativ care trebuie înlăturat”.

Astfel, CNA recomandă ca excepția, instituită în Legea nr. 1227/1997 cu privire la publicitate, să fie stabilită și în Legea nr.291/2016 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc. În caz contrar, această neconcordanță în legislație va permite aplicarea, în funcție de interes, a normelor legale cu riscul comiterii manifestărilor de corupție, scriu experții. 

Anticoruptie.md
23/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii