fbpx

Cum să deosebești alergia la ambrozie de infecția cu COVID-19? Răspunsul specialistului

Multe persoane care suferă de rinita alergică provocată de ambrozie se confruntă des cu veșnica întrebare „COVID sau alergie?”. Printre elementele comune ale ambelor afecțiuni se numără: strănutul, rinoreea și chiar pierderea gustului. Totuși, există câteva elemente care fac diferența, potrivit doctorului Evelina Moraru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„E adevărat că şi un bolnav alergic poate face infecţia virală de tip COVID-19. Sunt elemente comune legate de manifestările de rinită alergică, strănută, are rinoree, îşi pierde mirosul sau gustul, dar există şi diferenţe foarte mari. În primul rând astenia care este comună SARS-CoV-2 este foarte mare, cu febră musculară, cefalee, dureri de cap, mai este elementul de infecţie în familie sau în colectivitate. Evident, diferenţa se poate face prin unele teste, analize, care pot atesta prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor.

În general în această perioadă este bine să fim prudenţi şi să nu cădem în capcana de a considera o alergie, chiar dacă este o persoană alergică, şi să trecem pe lângă diagnosticarea infecţiei. De asemenea, în cazul infecţiei există şi manifestări care pot sugera alergia la ambrozie, mai ales la această formă Delta care nu seamănă cu primele forme de manifestări. Dacă la începutul pandemiei se spunea că ai nasul uscat, ai gura uscată, ai COVID. Ai nasul umed, mucoasa umedă? Atunci nu ai! – Ei bine, acum rinoreea face parte din tabloul infectării. Deci oarecum se pot confunda şi de aceea e nevoie de investigaţii pentru clarificare”, a precizat dr. Moraru.

În cazul celor diagnosticaţi cu alergie la ambrozie medicul recomandă să se evite expunerea la polen, mai ales în cursul dimineţii. Totodată, spune medicul, trebuie să se ţină cont că, deşi este o alergie respiratorie, poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare, transmite Agerpres.

„Dacă stau la curte trebuie să facă o curăţenie sistematică pentru distrugerea acestor plante, trebuie să aibă grijă să aerisească cu prudenţă, să nu scoată copiii la plimbare între orele în care circulaţia polenului este cea mai intensă, adică între orele 09,00 şi 15,00, să se schimbe atunci când intră în casă şi să facă imediat duş. Pentru că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului, trebuie să facă o igienizare a covoarelor şi a casei cu ajutorul aspiratoarelor cu filtru HEPA.

Dacă au animale de companie să le igienizeze şi pe acestea ori de câte ori se întorc de afară. Cunoscut fiind faptul că este o alergie respiratorie, aceste persoane trebuie să se adreseze alergologului, să înceapă un tratament clasic şi eventual să se gândească la imunoterapia specifică, deoarece este singura care modifică cursul bolii. Nu trebuie să uite că, deşi este o alergie respiratorie, alergia la ambrozie poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare, deoarece există epitropi comuni. Dacă manifestările depăşesc un anumit prag să nu ezite să se prezinte la spital”, a recomandat prof. univ. dr. Evelina Moraru.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button