‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriHorticultorii au discutat cu deputați din Comisia Parlamentară. Probleme ce s-a promis a fi...

Horticultorii au discutat cu deputați din Comisia Parlamentară. Probleme ce s-a promis a fi soluționate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Membrii Moldova Fruct, alături de alți producători de fructe au discutat cu deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Comisie de Naționale de Testare a Soiurilor de Plante și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în cadrul unei ședințe în teritoriu, la întreprinderea Vardan Agro SRL din Sturzeni, Rîșcani.

Ședința a avut loc la inițiativa membrilor comisiei parlamentare, în rezultatul mai multor întâlniri cu membrii Moldova Fruct.

„Am dorit să discutăm despre problemele pe care le au astăzi producătorii de fructe, dorim ca ele să fie în atenția legiuitorilor pentru că este vorba și de modificarea anumitor acte legislative, regulamente etc.

Am discutat despre posibilitatea de a ușura într-o oarecare măsură povara pe care o au producătorii de fructe: investiții care se fac în această ramură, subvenționare și anume cointeresarea statului ca producătorii să investească în înființarea livezilor superintensive, să primească o recoltă mai mare și în rezultat beneficiu, dar și să plătească impozite la stat. Noi astăzi nu avem mute soluții, dar lucrăm mult pentru a găsi căi pentru comercializarea fructelor, la acest capitol avem nevoie de suport din partea statului”, a menționat Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.

Producătorii de fructe, prezenți la întrunire au enumerat un șir de probleme cărora nu le pot face față. O parte din ei au avut de suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în special grindină care le-a adus pierderi mari.

Alte probleme menționate de horticultori sunt: lipsa forței de muncă, dar și a pieței de desfacere. În cea mai dificilă situație se află producătorii mici care nu dispun de depozite frigorifice în care să păstreze fructele.

Valeriu Matcovschi, producător de fructe de la Bălți a subliniat faptul că activitatea în agricultură trebuie să fie abordată ca o activitate de business.

„Când faci un business plan este important să scrii și să planifici corect: care vor fi investițiile, cheltuielile, sinecostul, la ce preț vei vinde fructele, dar și mai important pe care piață”, spune producătorul.

În cadrul dialogului, deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară au subliniat că vor fi organizate mai multe ședințe de acest gen, iar la următoarele întruniri reprezentanții statului vor raporta soluțiile identificate pentru fiecare dintre problemele discutate.

„Suntem preocupați de problematica merelor şi prunelor. Este extrem de complicat pentru agricultorii din Moldova să comercializeze produsele pentru că 30 de ani nu a fost abordată problema corect.

Urmează să identificăm problemele şi să le soluționăm cât de curând posibil ca agricultorii noștri să poată avea mână liberă la importul diferitor soiuri productive ca să poată concura cu ceilalți producători. Se vor lua toate măsurile ca să anulăm complet birocrația şi va fi anulată orice schemă de corupție”, a menționat Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură și Industrie Alimentară.

‹ adv ›

Reprezentanții autorităților au subliniat și despre necesitatea de modificare a Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricoli, lucru care se va întâmpla în cel mai scurt timp.

În zilele următoare, deputații și reprezentanții Ministerului Agriculturii vor discuta problemele producătorilor de fructe și vor veni cu soluții.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›