(video) BCS acuză PAS de mimarea concursului pentru Avocat al Poporului: „Întrebați de Gherman ce legătură de rudenie are cu unii candidați”. Reacția deputatei

Deputații BCS acuză PAS de mimarea concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. Vasile Bolea spune că acest concurs „este organizat formal, netransparent, iar rezultatele ar fi deja cunoscute”. „În Parlament vor fi propuse câteva candidaturi, care sunt promovate de majoritatea parlamentară. Candidatul principal este ruda unui deputat al parlamentului”, a declarat Bolea, referindu-se la deputata PAS Doina Gherman. Acesta a venit cu o replică la acuzațiilor parlamentarului.

Foto: UNIMEDIA

Deputații BCS au declarat că nu vor participa la farsa în care s-a transformat acest concurs.

„Rezultatul pentru noi deja este clar. Vor fi propuse Parlamentului două persoane pentru funcția de Avocat al Poporului, unele rude și posibil un reprezentant care vine din diasporă. Candidații de gen masculin nu au nicio șansă, deoarece zarurile au fost aruncate. Prima persoană care este favorizată este Maia Bănărescu. 

Întrebați pe cei de la guvernare - În ce relații de rudenie unii deputați se află cu doamna Bănărescu, întrebați pe doamna Gherman care este cumătră cu doamna președinte, dacă se află în relații de rudenie cu doamna Bănărescu sau cu Gațișoi sau cu Moloșag. Din aceste 3, 2 vor fi propuse Parlamentului pentru a fi numite în funcția de Avocat al Poporului”, a declarat Bolea.

„Prin ce se măsoară sinceritatea și cum putem verifica, cât de sinceri au fost candidații în răspunsurile lor. Este un teatru al absurdului. Nu dorim să fim complici ai acestei fărădelegi. Această acțiune nu are nimic în comun cu respectivul concurs, este pur și simplu o adunătură de partid a PAS”, a menționat deputatul BCS, Grigore Novac.

Deputata PAS a respins toate acuzațiile lui Bolea.

Înțeleg că Vasile Bolea nu poate trece peste trauma nereușitei de a-și pune în mod ilegal nașul în fruntea Curții Constituționale. Spre deosebire de ceea ce a vrut să facă deputatul socialist și alți colegi de-ai săi, eu nu am nicio relație de rudenie cu niciunul din candidații la funcția de Avocat al Poporului și nici cu Președintele țării. Și, în general, ca membru al comisiei de concurs, ar fi trebuit să cunoască care sunt criteriile de selectare a Ombudsmanului: profesionalismul, integritatea, onestitatea și empatia față de oameni”, a scris aceasta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Comisia parlamentară a admis, la proba interviului, nouă candidați ce își doresc să devină Avocați ai Poporului. Aceștia sunt așteptați pe 22 septembrie la Parlament, începând cu ora 9:00, pentru a participa la a doua probă din concurs - interviul. Printre candidați se regăsesc nume notorii ca fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, avocata Violeta Gașițoi, dar și actuala avocată a poporului, Maia Bănărescu.

Începând cu ora 09:00, candidații erau așteptați la proba interviu.

Oficiul Avocatului Poporului a venit cu o reacție în urma unor criticilor că ar fi „un instrument pentru acei care au fost la putere pentru a reduce vocea cetățenilor la tăcere” și pentru a „dezbina societatea noastră și a crea clase antagoniste care servesc diferitor clanuri”.


Pub