Certificatul Covid-19 devine obligatoriu pentru majoritatea angajaților. Ce presupune acesta

CNESP a decis, în cadrul ședinței de astăzi, ca Certificatul Covid-19 să devină obligatoriu pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta nu a precizat, însă, dacă măsura se referă și la angajații din domeniul privat.

Foto: UNIMEDIA

„CNESP a decis, pentru a micșora numărul de călători în transportul public, care este unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a infecției, a introduce, acolo unde este posibil, cerința de muncă la distanță și trecerea universităților în regim online”, a anunțat Ala Nemerenco.

„De asemenea, Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităților, Certificatul Covid-19 să devină obligatoriu. Acesta presupune sau certificat de vaccinare sau trecerea unui test sau certificat despre suportarea bolii în ultimele 6 luni sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile”, a precizat ministra.

Totodată, aceasta a mai declarat că „Ministerul Muncii și Protecției Sociale va purcede la elaborarea unui pachet de facilități, așa ca zilele de odihnă libere sau altele, pentru a încuraja vaccinarea tuturor angajaților din prima linie și a căror activitate profesională implică o interacțiune directă cu cetățenii, dar și a măsurilor compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora ar putea fi afectată de măsurile de protecție sau subvenționarea și șomajul tehnic”.

CNESP a decis intituirea pragurilor de alertă, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, toate localitățile din țară urmează a fi repartizate pe coduri verzi, galbene, portocalii și roșii, în dependență de incidența de cazuri de infectare la 100 de mii de locuitori. 


Pub