Cod roșu de alertă Covid în Chișinău și Bălți. Vezi cum se „distribuie” culorile în celelalte localități din țară

În R. Moldova sunt înregistrate 198 de cazuri de infecție cu Covid la 100 mii de locuitori, cumulativ în ultimele 7 zile, iar municipiile Chișinău și Bălți, unde incidența este de peste 250 de cazuri, se află în pragul de alertă roșu. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul un briefing de presă, susținut după ședința Comisiei.

Foto: UNIMEDIA

„Conform datelor actualizate la ultima oră, în R. Moldova avem înregistrate 198 de cazuri la 100 mii populație cumulativ în ultimele 7 zile, în Chișinău – 333, în Bălți – 427. În același timp, harta țării este următoarea: 366 de localități la moment se află în prag de alertă verde, în alertă galbenă – 156 de localități, portocalie – 311 localități și roșie – 178 de localități”, a informat Ala Nemerenco.

„Cu regret, în pragul de alertă roșu se află cele mai mari municipii, capitala Chișinău și mun. Bălți. Codul portocalu și roșu, reprezentând o situație epidemiologică ceva mai gravă, impun măsuri mai consistente”, a mai adăugat ministra Sănătății

Astăzi, CNESP a decis intituirea pragurilor de alertă, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, toate localitățile din țară urmează a fi repartizate pe coduri verzi, galbene, portocalii și roșii, în dependență de incidența de cazuri de infectare la 100 de mii de locuitori.

Măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei Covid-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte. Autoritățile au făcut publice regulile pentru fiecare grad de alertă în parte: verde, galben, portocaliu și roșu.

Totodată, Certificatul Covid-19 urmează să devină obligatoriu pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova.

Comisia a mai decis că elevii vor rămâne să învețe în școli, cu prezența fizică, indiferent de nivelul de alertă în care se va afla localitatea unde aceștia își fac studiile, iar studenții vor învăța în regim online.

De asemenea, antreprenorii care organizează evenimente vor putea decide singuri cum doresc să o facă, având posibilitatea de a cere sau nu certificatul Covid de la persoanele participante la evenimentele respective. Regula va fi valabilă pentru localitățile unde numărul de cazuri este ușor crescut, adică se află în Cod Galben.CNESP a aprobat și regulile cu privirea la activitatea în domeniul HoReCA.


Pub