Filmul „Dune” te lasă cu multe întrebări. Caută răspunsurile în carte

De câteva zile tot auzim și vorbim despre noul film apărut pe marele ecrane, care te-a fascinat, te-a făcut să uiți de timp și te-a atras în lumea nisipurilor mișcătoare și a lumilor paralele. Vorbim despre „Dune”, în regia lui Denis Villeneuve.

Acest articol face parte din rubrica „O carte pe săptămână”, realizată în colaborare cu Librăria Cărturești. Ne propunem să citim săptămânal câte o carte și să-ți povestim pe scurt despre aceasta, să te inspirăm, informăm și să-ți facem poftă de lectură. Descoperim lumea cărților împreună!
Cartea din această săptămână se numește „Dune”, de Frank Herbert, pe care o găsești la prețul de 286 de lei, la Cărturești

Regizorul francez și-a propus să ecranizeze doar prima jumătate a cărții. De aceea, filmul se încheie brusc, pe o notă tensionată, „la cel mai interesant moment”, cum spun mulți. „Filmul trebuie vizionat în cinematografe, de pe marele ecrane, ca să te lași cuprins de atmosferă, ademenit de imagini și hipnotizat de muzică, încât vizionarea să devină o experiență fizică”, spune Villeneuve. 

Dacă încă nu ai reușit să vezi filmul, îți recomandăm să o faci, iar până atunci povestim despre cartea care a stat la baza acestei pelicule. „Dune”, scrisă de Frank Herbert, a fost primul roman science fiction care aborda problemele ecologice. După ce a fost respinsă de peste 20 de edituri, totuși, în 1965, cartea este publicată și devine un adevărat bestseller. Mai mult, „Dune” este cel mai bine vândut roman științifico-fantastic din toate timpurile. Acest lucru l-a încurajat pe jurnalistul și fotograful american să scrie și alte cinci volume care să continue istoria evoluției umane, a științei planetare, în care se intersectează religia, filosofia, politica și ecologia. 

Ideea de a scrie acest roman i-a venit lui Herbert în anul 1959. Investiga dunele din Oregon, analiza metodele și practicile la care apelau autoritățile pentru a opri aceste nisipuri călătoare cu ajutorul plantării vegetației și urma să scrie un amplu articol despre asta. „Am adunat mult prea multă informație despre dune, încât nu ar fi încăput într-un articol”, povestea atunci scriitorul. Deși articolul nu a mai fost publicat, subiectul a prins contur și imaginația lui Herbert s-a pus pe treabă. Era fascinat de nisipurile care se plimbau luate de vânt și acaparau noi teritorii fără grabă, nonșalant. La fel ca și scrierea cărții, care a durat șase ani. 

Cartea a fost ecranizată de mai multe ori, dar a inspirat și creatori de jocuri video. Scriitorul a atras admirația unui număr mare de fani, care au citit tot ce a scris el. De multe ori, jurnaliștii îl întrebau dacă nu și-a fondat propriul cult, lucru respins categoric de scriitor. 

Frank Herbert a scris 30 de cărți populare și colecții de povestiri, inclusiv șase romane din lumea dunelor. Toate au devenit bestselleruri internaționale.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.