/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Declarație: Judecătorii regretă adoptarea legii prin care le-au fost anulate garanțiile sociale. Propune CSM sesizarea CC

missing
22 septembrie 2021, ora 20:13

Magistrații mai multor instanțe de judecată din țară au emis o declarație comună prin care își exprimă regretul față de adoptarea legii prin care le-au fost anulate garanțiile sociale. Potrivit judecătorilor, asta s-a întâmplat îm condițiile în care anterior deja au fost emise două Hotărâri ale Curţii Constituționale prin care tentativele de excludere a acelorași garanții au fost declarate neconstituționale.

„Pe aceste motive, judecătorii propun Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale cu lărgirea obiectului sesizării în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor enunțate”, se arată în declarația publicată pe portalul instanțelor de judecată.

În aceeași declarație, judecătorii condamnă discursul public de denigrare generalizată a sistemului judecătoresc pe parcursul mai multor ani.

„În acelaşi timp ne asumăm şi unele erori ale sistemului judecătoresc, care au afectat imaginea sistemului în general şi a fiecărui judecător în particular. Totodată, reiterăm cu fermitate poziția potrivit căruia un act judecătoresc efectiv nu va putea fi realizat fără asigurarea reală a independenței sistemului judecătoresc. Independența sistemului judecătoresc se asigură nu numai prin stabilirea acesteia în Constituție, dar prin respectarea acesteia, prin asigurarea efectivă a drepturilor judecătorilor, prin asigurarea și păstrarea garanțiilor sociale și prin manifestarea unui respect față de actul judecătoresc”, se mai menționează în textul declarației.

În decembrie 2020, Parlamentul a încuviințat majorarea vârstei de pensionare pentru judecători.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători s-a stabilit vârsta de pensionare de 50 de ani  și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Potrivit prevederilor proiectului, cuantumul pensiei va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar. Pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din salariul mediu lunar.

CSM a depus o contestație la Curtea Constituțională, prin care a cerut să fie declarate neconstituționale modificările făcute de Parlament în decembrie 2020. Sesizarea declarată inadmisibilă de magistrații Înaltei Curți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram