image
Sursa foto: foto simbol

15 persoane au solicitat ajutorul medicilor, după ce s-au intoxicat cu ciuperci

12 adulți și trei minori au solicitat ajutorul medicilor, după ce s-au intoxicat cu ciuperci.

IMSP CNAMUP informează că în perioada 13 – 19 septembrie echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 15 solicitări pe motivul intoxicației cu ciuperci. În urma consumului de ciuperci au fost afectați nouă femei și șase bărbați, pacienții au vârsta cuprinsă între 8 și 73 de ani.

Pacienții care au solicitat ambulanța sunt din următoarele localități ale țării: 4 persoane din raionul Orhei, câte 3 persoane din raioanele Briceni și Ocnița, câte 2 persoane din raioanele Edineț și Strășeni și o persoană din raionul Fălești.

„Menționăm faptul că numărul intoxicațiilor este net mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile alimentare ale populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume”, precizează IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă printr-un comunicat de presă.

În perioada ianuarie - septembrie 2021, numărul de intoxicații cu ciuperci înregistrate la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este de 138 de cazuri. În anul 2020, au fost 480 de cazuri, comparativ cu 153 de otrăviri cu ciuperci în anul 2019.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să consume doar ciupercile achiziționate din locuri autorizate, iar în cazuri suspecte de intoxicații după consumul ciupercilor, apelați la numărul de urgență 112.

Noutăţile partenerilor

comentarii: