Timpul Liber

De ce femeile nu au voie pe Muntele Athos

De ce femeile nu au voie pe Muntele Athos
Accesul femeilor este interzis de mai bine de 1.000 de ani printr-un secret imperial bizantin, ce a fost întărit de o lege în secolul XX. De fapt, acestea nu au voie să se apropie la mai puțin de 500 de metri de coastă. Lucrul care face Muntele Athos deosebit de alte situri religioase este faptul că întreaga peninsulă este văzută ca o mănăstire imensă.

Excluderea femeilor a fost cel mai simplu mod de a asigura celibatul, ca o formă de protecție împotriva ispitelor, plăcerilor carnale. Însă, mai există un motiv pentru care a fost interzis accesul femeilor legat de tradiția ortodoxă. Una dintre legende spune că nava pe care navia Fecioara Maria spre Cipru s-a pierdut pe mare și a ajuns la Muntele Athos, unde i-a plăcut atât de mult, încât s-a rugat fiului ei ca acest loc să îi aparțină. De altfel, acest munte se mai numește și „Grădina Maicii Domnului”, călugării de aici considerând că Maria reprezintă singură toate femeile. Legenda spune că în momentul în care o femeie va pune piciorul pe Athos, muntele se va scufunda în mare.

După ce le-a vorbit despre Hristos și i-a botezat, Maica Domnului le-a spus locuitorilor de aici: „O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.”

Interdicția nu e aplică doar în cazul femeilor
Interdicția nu se aplică doar în cazul femeilor, ci și în cazul animalelor domestice femele, precum vacile sau găinile. Excepție fac pisicile și animalele sălbatice, care oricum sunt greu de controlat. În privința băieților, politica a devenit ceva mai flexibilă în ultimii ani. Ca regulă generală, aceștia trebuie să aibă barbă atunci când vizitează Muntele Athos. În perioada bizantină exista o interdicție împotriva enucilor și băieților, pentru că exista teama ca nu cumva femeile să se deghizeze și să se strecoare în mănăstire, ispitindu-i pe călugări.

Cu toate acestea, au existat femei care au reușit să ajungă pe Munte. Între 1946 și 1949, în vremea Războiului Civil din Grecia, Athos a fost sanctuar pentru turmele localnicilor, iar printre cei care au urcat pe munte în căutarea animalelor au fost și femei.

O altă poveste este a unei grecoaice, Maria Poimenidou, care, în 1953, s-a deghizat în bărbat și a stat trei zile pe Munte. Odată cu acest eveniment, s-a adopatat și legea care interzice accesul femeilor, în caz contrar acestea riscând până la doi ani de închisoare. De asemenea, un alt eveniment a avut loc chiar în anul 2008, atunci când patru femei din Republica Moldova au fost lăsate pe Munte de către un grup de proxeneți ucrainieni care le scoseseră din Turcia. Au fost reținute pentru scurt timă, însă au fost „iertate” de călugări și lăsate să plece. 

stiridinlume.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *