Start campanie electorală pentru alegerea primarului în 15 localități, printre care și Bălți

Începând de astăzi, 21 septembrie, se dă start perioadei electorale pentru alegerile locale noi, programate pentru 21 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a scrutinului electoral pentru funcția de primar în 15 localități din țară.

Foto:

Cu această ocazie, vor fi constituite organele electorale ierarhice inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, degrevați/convocați funcționarii implicați și organizată instruirea lor, desemnați și înregistrați candidații, susținută financiar campania electorală, generate listele electorale și tipărite buletinele de vot.

Programul va fi remis, pentru informare și realizare în limita competenței, autorităților publice locale ale municipiului Bălți, comunei Ucrainca și satului Opaci, raionul Căușeni, comunei Hârtop, raionul Cimișlia, orașului Cupcini și satului Hlinaia, raionul Edineț, comunei Ișcălău, satelor Călinești și Pârlița, raionul Fălești, comunei Camenca, raionul Glodeni, satului Bălceana, raionul Hâncești, comunei Cneazevca, raionul Leova, satelor Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni, partidelor politice reprezentate în Parlament, precum și organelor electorale, după constituirea acestora.

Fotoliul de primar de Bălți a rămas vacant, după ce Renato Usatîi, după eșecul de la alegerile parlamentare, și-a dat demisia. Decizia a fost anunțată în fața bălțenilor, la începutul acestei luni.

Blocul socialiștilor și comuniștilor a câștigat în orașul condus de primarul de Renato Usatîi. Astfel, 17692 de bălțeni au votat pentru BECS. Partidul Acțiune și Solidaritate a fost votat de 12040 de alegători, iar Blocul electoral „Renato Usatîi” a primit 9994 de voturi.

Usatîi a fost primar la Bălți timp de două mandate. Prima dată a fost ales în 2015, iar al doilea mandat l-a câștigat în 2019. Niciunul dintre mandate nu a fost dus până la capăt.


Pub