(video) Prețurile la carburanți și efectele noii legi, explicate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat astăzi, o conferință de presă referitor la situația privind prețurile la carburanți, modalitatea de stabilire a acestor prețuri și efectele noii legi, care a fost pusă în aplicare în luna septembrie 2021.

Foto: anre.md

În cadrul prezentării, Eugen Carpov, director al ANRE a trecut în revistă atât deficiențele pe care le genera Legea privind piața produselor petroliere în redacția anterioară, cât și principalele modificări care au fost operate de noul legislativ și efectul scontat al acestor schimbări. Printre acestea pot fi menționate:

1. Stabilirea prețurilor maximale de către ANRE doar pentru 2 produse de bază (Benzina COR 95 și Motorina).

2. Revenirea la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere.

3. Relaxarea condițiilor speciale de obținere a licenței pentru import (anularea obligativității deținerii capitalului propriu de 8 milioane de lei și reducerea capacității de depozitare de la 5000 la 1000 de tone).

4. Renunțarea la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE.

5. Asigurarea transparenței depline a procesului de stabilire a prețurilor de către ANRE.

6. Excluderea oricărei influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețurilor.

Un capitol aparte al discuțiilor a fost dedicat contextului internațional, pe fundalul căruia a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor și care a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea carburanților. În susținerea poziției au fost prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină, care demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale.

Totodată, Eugen Carpov a explicat celor prezenți la conferință efectul real al aplicării noii legi, prin simularea unei comparații a prețurilor înregistrate pe parcursul primelor 6 luni ale anului curent, perioadă în care acestea erau stabilite de către companii, cu prețurile maximale care ar fi fost calculate de către ANRE pentru aceeași perioadă în condițiile legii noi.

În cadrul rundei de întrebări și răspunsuri au fost aduse mai multe clarificări referitor la informațiile vehiculate în spațiul public aferente subiectului prețurilor la carburanți. Conducerea ANRE a solicitat formatorilor de opinie să se abțină de la lansarea în spațiul public a declarațiilor false, tendențioase și neargumentate, reiterând disponibilitatea și deschiderea de a continua comunicarea directă pe diverse domenii de reglementare.


Pub