(video) „Nu ardea să treacă mai întâi în Parlament”: Discuții sarcastice la CSM pe seama proiectului prin care se vrea modificarea legii cu privire la CSJ

Doar 6 membri ai CSM au votat pentru avizarea proiectului de lege cu privire la CSJ. Examinarea acestui subiect de pe ordinea de zi a început cu un schimb de replici sarcastice, după ce proiectul a fost votat în prima lectură acum 5 zile. O membră a CSM a întrebat dacă „are sens să mai avizeze ceva”, iar alt membru a spus sarcastic să fie avizat după ce va fi publicat în monitorul oficial.

Foto: captură video

Inițial una dintre membre a întrebat dacă mai are rost să fie avizat, dacă a fost votat deja în prima lectură.

„Când se face avizare, înaintea sau după? Hai să fie publicat în monitorul oficial și pe urmă o să solicite avizare, bine?”, a declarat un alt membru.

Membrii CSM au trecut la procedura de vot, fiind acumulate doar 6.

„Modificarea aceasta nu ardea la momentul cela să fie trecut întâi în Parlament, ca pe urmă să fie solicitat avizul”, i-a spus un membru CSM, ministrului Justiției.

„Modificarea este necesară pentru a debloca o situație”, a replicat Litvinenco.

Totodată, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a menționat că astfel de cazuri au mai fost când nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. 

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de Consiliul Suprem al Magistraturii. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de joi.

Inițiativa legislativă a fost elaborată pentru a ajusta prevederile Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție la standardele constituționale de administrare a justiției.

Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.


Pub