Ultima oră! CC a declarat neconstituționale modificările la Legea ANI și la cea privind declararea averii și a intereselor personale

Ultima oră! Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională Legea nr. 244 din 16 decembrie 2020. Aceasta prevede modificări la Legea 132 din 17 iunie 2016, cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, la Legea 133, din 17 iunie 2016, privind declararea averii și a intereselor personale și la Codul de procedură penală.

Foto: UNIMEDIA

Curtea Constituțională a anunțat verdictul după ce a examinat sesizarea privind controlul constituționalității Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020, depusă de Sergiu Litvinenco la 21 decembrie 2020.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.


La 21 decembrie 2020, Sergiu Litvinenco, în calitate de deputat PAS, a depus la CC sesizarea cu privire la neconstituționalitatea legii ce ține de modificarea modului în care funcționează Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Și Autoritatea Națională pentru Integritate a criticat ultimele modificări la legea ce o vizează. „Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerare, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se arată într-un comunicat ANI.

Potrivit noii legi, procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. În prezent, termenul prevăzut de legislație este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

Totodată, în legea adoptată se menționa că, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.


Pub