Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de „lipsă de respect demonstrativ față de China”: Nu a binevoit să-l decoreze pe ambasadorul Zhang Yinghong, la final de mandat

Liderul Partidului Socialiștilor este nemulțumit de faptul că președinta Maia Sandu „nu a binevoit să-l decoreze pe Zhang Yinghong, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, cu ocazia încheierii mandatului în țara noastră”. „Asta deși China, amintesc, a fost una dintre primele țări care a acordat Moldovei asistență semnificativă la începutul pandemiei, în anul 2020”, a declarat Igor Dodon.

Foto: UNIMEDIA

„Consider acest pas al Maiei Sandu drept o provocare clară sau drept o urmare a unor instrucțiuni clare din străinătate, în special pe fundalul decorărilor din ultimele luni a ambasadorilor SUA, UE, Franței. De asemenea, sunt de părere că acest pas al actualei conduceri a țării demonstrează o lipsă de respect față de o țară atât de importantă pentru noi precum este China, care este și partener strategic al Republicii Moldova”, a menționat Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a amintit faptul că anul trecut, au fost elaborate câteva documente importante pentru a fi semnate: Acordul cu privire la parteneriatul strategic dintre RM și RPC, Acordul de Liber Schimb și Acordul privind regimul fără vize.

„Consider că parteneriatul strategic cu China este foarte promițător pentru Republica Moldova”, a adăugat Igor Dodon.

Săptămâna trecută, președinta Maia Sandu i-a conferit Ordinul de Onoare Ambasadorului Republicii Franceze în țara noastră, Pascal Le Deunff, aflat la final de mandat, pentru „meritele sale deosebite în îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre”.

În aceeași zi, Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, ES Zhang Yinghong. Întrevederea a avut loc cu ocazia încheierii mandatului acestuia în țara noastră. „I-am exprimat domnului Ambasador aprecierea pentru activitatea sa în Moldova, ce a urmărit consolidarea relațiilor moldo-chineze. I-am mulțumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing în susținerea eforturilor noastre de combatere a pandemiei de Covid-19”, a subliniat șefa statului, fără vreo mențiune despre ordine sau medalii.

La mijlocul lunii iulie, Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a primit „Ordinul de Onoare”, cu prilejul încheierii mandatului în țara noastră. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit „pentru contribuția sa în promovarea transformărilor democratice din Moldova și susținerea acordată oamenilor care au luptat pentru o societate liberă și justă”.


Pub