Rusia, obligată de CtEDO să plătească 122,5 mii de euro soției spionului Litvinenko, asasinat în 2006. Poziția Kremlinului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, că Rusia se face responsabilă de asasinarea spionului rus Alexandr Litvinenko, în 2006, care a fost otrăvit cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar, scrie The Guardian. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu este pregătit să țină cont de astfel de decizii.

Foto: washingtonpost.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, astăzi, verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko, spionul ucis în 2006, prin otrăvire cu poloniu 210. În hotărârea publicată, CtEDO a constatat că nu există nicio îndoială rezonabilă că Andrei Lugovoi și Dmitry Kovtun l-au ucis pe fostul ofițer KGB Litvinenko și au făcut acest lucru în timp ce „acționau ca agenți ai statului respondent [Rusia]”. Constatările vin în concordanță cu cele ale unei anchete publice din Marea Britanie, din 2016, care a constatat că Litvinenko a fost ucis de cei doi agenți ruși și că el a fost, probabil, ucis la ordinul personal al lui Vladimir Putin.

Curtea a menționat că Rusia, la fel ca și Marea Britanie, membră a Consiliului Europei, care supraveghează CtEDO, nu a făcut nicio încercare serioasă de a contracara concluziile autorităților britanice.

Acesta a spus: „Curtea consideră că din refuzul statului pârât de a divulga orice documente referitoare la ancheta internă pot fi deduse concluzii negative. Constatând eșecul guvernului de a deplasa dovezile prima facie ale implicării statului, instanța nu poate decât să concluzioneze că Litvinenko a fost otrăvit de Lugovoi și Kovtun, acționând ca agenți ai statului pârât”, se menționează în decizia CtEDO.

În context, CtEDO a decis că Rusia urmează să plătească reclamantei, soția lui Litvinenko, Marina, 100.000 de euro despăgubiri și alte 22.500 euro drept cheltuieli, dar a respins cererea ei pentru a i se oferi despăgubiri pentru daune „punitive”, a căror atribuire ar fi fost fără precedent în jurisprudența CtEDO.

Soția fostului spion asasinat a declarat că nu se referea niciodată la bani, ci la obținerea justiției și la responsabilizarea personală a lui Putin.

„Au fost necesari 15 ani pentru a stabili în mod concludent că Vladimir Putin mi-a ucis soțul și pentru a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale în fața unei instanțe internaționale”, a spus ea. „Aș dori să sper că moartea lui Sasha și căutarea dreptății care a dominat viața mea de atunci, nu au fost în zadar. Această hotărâre ar trebui să constituie un punct de cotitură în capitularea lui Putin”.

De cealaltă parte, Kremlinul consideră nefondate concluziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazul morții fostului ofițer al FSB, Alexandr Litvinenko. Această poziție a fost exprimată de către Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, citat de TASS. Acesta care a comentat hotărârea instanței, potrivit căreia Moscova nu ar fi furnizat suficiente dovezi că nu a fost implicată în moartea lui Litvinenko.

„Este puțin probabil ca CtEDO să aibă puteri sau capacități tehnologice pentru a avea informații cu privire la această chestiune”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Nu suntem pregătiți să ascultăm astfel de decizii”, a adăugat Peskov.

Alexander Litvinenko, în vârstă de 43 de ani când a murit, a vorbit despre corupția din interiorul Rusiei înainte de a fugi împreună cu familia sa în Marea Britanie. Fostul spion rus a fost otrăvit cu izotopul radioactiv poloniu 210. Lugovoi și Kovtun, pe care Litvinenko i-a cunoscut la Londra, au negat în mod repetat implicarea lor în asasinat. În transmiterea sa către instanță, Rusia a susținut că ancheta sa internă nu a stabilit implicarea nici unei autorități de stat sau a unor agenți speciali și că o percheziție a biroului, mașinii și locuinței lui Lugovoi nu a adus nicio probă incriminatoare.


Pub