MĂR, după declarațiile Ministrului Economiei despre un eventual lockdown: Horeca va ieși la protest, dacă activitatea localurilor va fi sistată

Organizația reprezentanților din domeniul Horeca, Asociația MĂR anunță că „își rezervă dreptul de a protesta”, dacă activitatea localurilor va fi sistată, menționând că localurile trebuie să aibă alternativă de activitate”. Postarea vine drept răspuns la discuția purtată de Ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, despre un eventual lockdown.

Foto: radiochisinau.md

„Este important de evitat orice sistare a activității economice, atât timp, cât există vaccinuri disponibile.

Localurile trebuie să aibă alternativă de activitate, după principiul „Covid free” sau permisiunea activității cu impunerea unor măsuri epidemiologice specifice.

În cazul sistării depline a activității Horeca, Asociația MĂR își rezervă dreptul de a protesta”, scrie Asociația, într-o postare pe Facebook.

„Cel mai rău lucru ar fi ca să ajungem în situația de lockdown, de aceea trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la această situație. Tocmai de aceea sunt necesare anumite măsuri, un pic mai restrictive, dar să permită evitarea lockdown-ului. Contează foarte mult procentul populației care este vaccinată, evoluțiile care vor avea loc în fiecare regiune, vor fi luate măsuri diferențiate pentru fiecare zona în funcție de starea epidemiologic, codul Covid galben, portocaliu sau roșu. Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile și contează și cât va fi durata acestui lockdown. Din păcate, acest lucru depinde de evoluția virusului, gradul de conștientizare a populației despre lucrul acesta”, a declarat Ministrul Economiei la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Anterior, Asociația MĂR a venit cu unele precizări după declarațiile făcute de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit acestora, ultima hotărâre a CNESP nu prevede modalitatea de prezentare a documentației Covid din partea vizitatorilor și niciun mecanism de verificare a acestora. La fel, membrii Comisiei nu au specificat mecanismul de control din parte instituțiilor cu funcție de control, spun aceștia. „Aceste lucruri și conținutul de facto al Hotărârii, contravine declarațiilor făcute de către ministră”, spune Asociația.

Răspunsul Ministrei vine după ce reprezentanții Horeca au cerut clarificări de la Autorități din Sănătate privind modul de realizare a ultimelor decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).


Pub