Oficiul Avocatului Poporului, supărat pe afirmațiile unor candidați, care aspira la funcția de ombudsman: Declarații neprofesioniste

Oficiul Avocatului Poporului a venit cu o reacție în urma unor criticilor că ar fi „un instrument pentru acei care au fost la putere pentru a reduce vocea cetățenilor la tăcere” și pentru a „dezbina societatea noastră și a crea clase antagoniste care servesc diferitor clanuri”. „În contextul desfășurării concursului pentru selectarea și numirea în funcție a Avocatului Poporului, observăm că unii candidați, în încercarea de a-și promova imaginea înainte de concurs și a-și argumenta intențiile de participare la acesta, au ales calea denigrării Oficiului Avocatului Poporului”, arată comunicatul emis de instituție.

Foto:

„În contextul desfășurării concursului pentru selectarea și numirea în funcție a Avocatului Poporului, observăm că unii candidați, în încercarea de a-și promova imaginea înainte de concurs și a-și argumenta intențiile de participare la acesta, au ales calea denigrării Oficiului Avocatului Poporului. Astfel, sunt tot mai frecvent lansate ipoteze false referitor la lipsa de independență a Oficiului Avocatului Poporului în raport cu unii actori politici, lipsa de transparență și ineficiența acestuia, precum și necesitatea de reformare a instituției.

Condamnăm cu hotărâre afirmațiile potrivit cărora Oficiul Avocatului Poporului „a fost un instrument pentru acei care au fost la putere pentru a reduce vocea cetățenilor la tăcere!” și pentru a „dezbina societatea noastră și a crea clase antagoniste care servesc diferitor clanuri”.

Unii candidați au făcut publice declarații în care afirmă că Oficiul Avocatului Poporului s-ar face vinovat de nerespectarea drepturilor omului în țara noastră și că din acest motiv am fi permanent „taxați pe plan mondial că în Moldova nu se respecta Drepturile Omului”. S-a mai vehiculat că tot Avocatul Poporului e de vină pentru sporirea numărului de recomandări pentru țară în cadrul Evaluării Periodice Universale a Republicii Moldova și pentru numărul mare de condamnări la CEDO.

Astfel, percepțiile unor candidați referitoare la activitatea și atribuțiile Oficiului Avocatului Poporului demonstrează lipsa de cunoștințe despre profilul specific al acesteia, despre cadrul care stabilește activitatea unei Instituții Naționale de Protecție a Drepturilor Omului și activitatea curentă a instituției.

Amintim că Avocatul Poporului nu poate substitui organele statului cu atribuții de execuție, însă asigură respectarea drepturilor omului de către autorități publice, persoane cu funcții de răspundere și alte instituții indiferent de forma juridică de organizare prin monitorizarea și raportarea modului de respectare a drepturilor omului la nivel național și internațional, prin contribuire la îmbunătățirea legislației în domeniul drepturilor omului, prin promovarea drepturilor omului.

Ombudsmanul poate semnala la nesfârșit despre existența unor probleme din domeniul drepturilor omului, însă obligațiile de a respecta, proteja și realiza drepturile omului în conformitate cu tratatele internaționale în domeniu îi revin statului.

Cât privește vehicularea insistentă cu privire la necesitatea unei restructurări cardinale a OAP, ținem să atragem atenția opiniei publice și tuturor părților interesate că instituția a fost supusă unui proces de reformare începând cu anul 2014, prin adoptarea unei legi noi, Legea 52 cu privire la Avocatul Poporului. Prin instituirea unei structuri organizaționale noi, implementarea unor procese interne în conformitate cu cele mai noi tendințe în materie de management organizațional, s-a reușit eficientizarea activității instituției, fapt apreciat și de către partenerii noștri internaționali – Alianța Globală pentru Instituțiile Naționale pentru Drepturile Omului (GANHRI), a cărei structură – SCA a acreditat în 2018 Oficiului Avocatul Poporului cu cel mai înalt statut, statutul A. Conform Principiilor de la Paris, statutul A confirmă faptul că instituția corespunde în totalitate acestor principii.

Apreciem aceste și alte afirmații ca atacuri la adresa Oficiului Avocatului Poporului, ca declarații nefondate, neprofesioniste din partea unor candidați care doresc să-și promoveze imaginea în public cu prețul denigrării imaginii instituției.

Amintim de faptul că unul dintre criteriile de bază la alegerea Avocatului Poporului este imaginea ireproșabilă, respectul de care o persoană se bucură în societate și notorietatea acesteia”, comunică Asociația.

Comisia parlamentară a admis, la proba interviului, nouă candidați ce își doresc să devină Avocați ai Poporului. Aceștia sunt așteptați pe 22 septembrie la Parlament, începând cu ora 9:00, pentru a participa la a doua probă din concurs - interviul. Printre candidați se regăsesc nume notorii ca fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, avocata Violeta Gașițoi, dar și actuala avocată a poporului, Maia Bănărescu.


Pub