14:16:46 16.04.2024
Stiri

Procurorul general Alexandr Stoianoglo sare în apărarea lui Dumitru Pulbere, numit de către Igor Dodon în CSP: A atacat decretul Maiei Sandu la Curtea Constituțională

Actualitate 21.09.2021 09:41 Vizualizări3670 Autor: Ziarul National
Procurorul general Alexandr Stoianoglo sare în apărarea lui Dumitru Pulbere, numit de către Igor Dodon în CSP: A atacat decretul Maiei Sandu la Curtea Constituțională


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a expediat marți, 21 septembrie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită efectuarea controlului constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care Dumitru Pulbere a fost demis din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Șefa statului a decis, pe 6 septembrie curent, să-l retragă pe Pulbere din CSP pe motiv că acesta a depășit vârsta de 65 de ani, lucru prevăzut de legislație.

CITIȚI și Dat afară de către Maia Sandu din CSP, constituționalistul lui Dodon candidează la o altă funcție publică: Numele celor nouă persoane care vor să devină Avocat al Poporului

Drept urmare, Alexandr Stoianoglo solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.


„În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită. Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a republicii”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Menționăm că Dumitru Pulbere a fost promovat la CSP de către ex-președintele Igor Dodon în anul 2018. Mai mult, Dodon l-a numit pe Pulbere drept președinte au unei comisii privind reforma constituțională, așa cum o vedea actualul socialist din funcția de șef al statului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md