10:29:04 19.04.2024
Stiri

Experții de la „Promo-LEX” îi cer președintei Maia Sandu să abordeze problema respectării drepturilor omului din regiunea transnistreană în discursul său de la tribuna ONU din New York

Actualitate 21.09.2021 11:57 Vizualizări1183 Autor: Ziarul National
Experții de la „Promo-LEX” îi cer președintei Maia Sandu să abordeze problema respectării drepturilor omului din regiunea transnistreană în discursul său de la tribuna ONU din New York


Asociația „Promo-LEX” o îndeamnă pe președinta Maia Sandu, care va ține, pe 22 septembrie curent, un discurs la tribuna Organizației Națiunilor Unite (ONU), să abordeze „prioritar” problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova.

Mai exact, experții de la „Promo-LEX” îi solicită Maiei Sandu să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă și să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„Considerăm imperios necesară insistarea asupra respectării angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă privind retragerea forțelor armate și a munițiilor de pe teritoriul țării. La fel, discursul în fața ONU reprezintă o oportunitate de a cere respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Federația Rusă cu referire la acest teritoriu care se află în deplinul său control. Este important a se aminti în acest context despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, toate realizate sub acordul tacit al autorităților Federației Ruse. Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune”, se arată în apelul „Promo-LEX”.

CITIȚI și Ex-ambasador al R. Moldova la ONU: „Discursul președintei Sandu la ONU trebuie să conțină și un mesaj către Federația Rusă”

Potrivit sursei citate, responsabilitatea pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol.

„Ignorarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă în fața comunității internaționale de a executa efectiv aceste hotărâri denotă faptul că problema respectării drepturilor omului nu mai suferă amânare și urmează a fi ridicată la tribunele tuturor instituțiilor responsabile de monitorizarea drepturilor omului. Aceste cazuri și fenomene grave reprezintă un semnal pe care Administrația Prezidențială nu trebuie să le ignore, deoarece acestea sunt consecințe ale prezenței ilegale, ale rolului și ale activității militare ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, cităm din același apel.

Amintim că președinta Maia Sandu se află în fruntea unei delegații care participă, în perioada 21 – 22 septembrie curent la New York, SUA, pentru a participa la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale ONU.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md