17:59:12 25.04.2024
Stiri

PARADOX // În timp ce populația R. Moldova SCADE, numărul birocraților a CRESCUT cu câteva mii în ultimii zece ani: „Costuri inutile de 2 miliarde de lei anual”

Actualitate 21.09.2021 12:29 Vizualizări1897 Autor: Ziarul National
PARADOX // În timp ce populația R. Moldova SCADE, numărul birocraților a CRESCUT cu câteva mii în ultimii zece ani: „Costuri inutile de 2 miliarde de lei anual”
Poză simbol


Populația R. Moldova s-a redus, în ultimii zece ani, cu 343 de mii de locuitori, de la 2,93 de milioane în 2011 la 2,6 milioane în prezent. În aceeași perioadă, însă, numărul de angajați la stat a crescut cu 3,5 mii de persoane - de la 51,2 mii în 2011 la 54,8 mii în prezent.

Cifrele au fost prezentate de către expertul economic Veaceslav Ioniță, care îi numește „birocrați” pe toți bugetarii.

„Drept consecință, dacă în 2011 la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent acest indicator a crescut cu peste 20% și avem deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Altfel spus, în medie la fiecare o mie de persoane numărul de birocrați s-a majorat cu aproape 4 persoane. Dacă să păstrăm proporția din 2011, atunci în prezent noi trebuie să reducem numărul de birocrați cu 10 mii de persoane”, scrie Ioniță pe blogul său.



Potrivit expertului, R. Moldova „risipește” anual două miliarde de lei pentru a întreține aparatul birocratic „umflat și nociv”.

În ultimii 10 ani, salariul mediu în sistemul public de administrare a crescut de trei ori, de la 3 000 de lei salariul net lunar în 2011 la 9 000 de lei în prezent.

„Dacă ținem cont de toate plățile suplimentare aferente salariului, plus primele și alte adausurile la salarii, precum și spațiul de oficiu și alte cheltuieli referitoare la forța de muncă, ajungem la concluzia că întreținerea unui birocrat ne costă nu mai puțin de 200 de mii de lei anual. De ce în 10 ani, în loc să reducem cu 6,5 mii numărul de birocrați, noi, din contra, am mărit numărul lor cu 3,5 mii de persoane, cea ce a dus la umflarea aparatului birocrat cu 10 mii de persoane. Costurile directe de întreținere a acestui număr suplimentar și inutil de birocrați se ridică la minimum 2 miliarde de lei anual”, a calculat Veaceslav Ioniță.



Analistul economic este de părere că birocrații din R. Moldova „strangulează” mediul de afaceri și sunt un „focar de corupție” în societate.

„R. Moldova a avut 68 de organe de control, iar în prezent numărul lor a fost redus la mai puțin de 20. Organele de control au fost reduse, dar nu și birocrații care se ocupau cu controlul. (...) Birocrații au rămas în birourile lor, chiar dacă funcția a fost lichidată. Evident, toate miile de persoane care au pierdut dreptul de a controla sau a permite ceva au rămas în funcție și tot ce fac ele acum este să caute soluții noi de a „mulge” businessul de bani. Daunele provocate de acești birocrați rămași în funcție, după lichidarea „funcției” se ridică la zeci de miliarde lei anual”, acuză Ioniță.

Un exemplu de aparat „excesiv de birocrați” ar fi la cele două agenții de reglementare - una în domeniul energetic, alta în cel al telecomunicațiilor.

„Pentru ce îi trebuie R. Moldova două agenții de reglementare a pieței și separarea piețelor? Mecanismul de reglementare aste același, indiferent de piață. Soluția este simplă: crearea unei singure Agenții de Reglementare a Piețelor. În cazul unificării acestor agenții, costurile vor fi optimizate cu cel puțin 25%, cea ce înseamnă minimum 25 de milioane de lei economii anuale”, mai spune Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md