02:11:53 29.03.2024
Stiri

O lege aprobată de majoritatea PSRM-Șor în ședința NOCTURNĂ din decembrie 2020, NECONSTITUȚIONALĂ. „Procurorul general nu a binevoit să depună o sesizare la CC, deoarece pentru el e mai important să LUPTE pentru fotoliul său și oamenii lui Dodon”

Actualitate 21.09.2021 14:59 Vizualizări2007 Autor: Ziarul National
O lege aprobată de majoritatea PSRM-Șor în ședința NOCTURNĂ din decembrie 2020, NECONSTITUȚIONALĂ. „Procurorul general nu a binevoit să depună o sesizare la CC, deoarece pentru el e mai important să LUPTE pentru fotoliul său și oamenii lui Dodon”


Legea prin care s-a redus, de la trei ani la un an, termenul în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale ale demnitarilor și funcționarilor a fost declarată astăzi neconstituțională de Curtea Constituțională (CC), în urma unei sesizări depuse de fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Potrivit legii declarate neconstituționale, începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, cum ar fi cea de îmbogățire ilicită, urma să depindă de existența unui act pronunțat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind constatarea încălcării legislației în domeniu. Totodată, legea prevedea că ea va produce efecte și pentru controalele începute de ANI până la intrarea ei în vigoare.

Autorul sesizării, Sergiu Litvinenco, a salutat decizia pronunțată de CC.

„Mă bucură hotărârea CC prin care au fost declarate neconstituționale modificările operate de coaliția PSRM-Șor la Legea cu privire la ANI în acea celebră ședință nocturnă din 16 decembrie 2020. Scopul acelei legi era de a-i scăpa basma curată pe mai mulți exponenți ai acelei majorități parlamentare toxice, care nu-și puteau justifica averea. Altfel spus, dacă legea intra în vigoare (măcar și pentru o oră!), acei „bravi” legislatori pur si simplu scăpau de cauzele care se aflau pe rolul ANI, fără vreun risc ca cineva să le poată confisca averea”, a precizat Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiției l-a apostrofat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care nu s-a adresat la Înalta Curte în acest caz, deși legea respectivă reducea din competențile procurorilor în ceea ce privește investigarea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

„Între altele, prin acea lege, a fost „schilodită” și competența procuraturii referitor la investigarea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Doar că, iată, în acel caz, procurorul general nu a binevoit să depună vreo sesizare la CC. De ce oare? Probabil, deoarece pentru procurorul general este mai important să lupte pentru propriul fotoliu sau pentru a ține oamenii lui Dodon în diverse funcții, decât să lupte pentru păstarea competențelor Procuraturii în sancționarea corupților din R. Moldova. E și asta o prioritizare...”, a concis sursa citată.

Și conducerea ANI a salutat decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea respectivă.

„Instituția noastră apreciază această decizie ca fiind una corectă și imparţială. Considerăm că prin votarea acestei legi s-a dorit în mod voalat de a limita și îngrădi activitatea inspectorilor de integritate, în contextul în care aceștia au dat dovadă de curaj, atunci când au emis constatări și rezultate în primele dosare pe avere de rezonanță. Apreciem implicarea autorului sesizării în adresa Curții Constituționale, având în vedere că instituția noastră nu îi revine o asemenea competență. Vom continua să realizăm misiunea noastră cu respectarea cadrului legal și nu vom admite nicio ingerință în activitate pentru a nu dezamăgi așteptările societăţii”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md