Linkuri accesibilitate

Un nou favorit pe scena politică bulgară


Asen Vasilev și Kiril Petkov
Asen Vasilev și Kiril Petkov

În cursul săptămânii va fi constituit un nou proiect politic definit de unii analiști proprezidențial, cu șanse de a obține un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare de la 14 noiembrie.

Un nou favorit pe scena politică bulgară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Noul partid se bucură înainte de constituire de sprijinul a 10% din alegătorii bulgari. O treime dintre cei ce l-au votat pe învingătorul în alegerile anticipate de la 11 iulie – partidul „Există un astfel de popor” al showman-ului Slavi Trifonov, declară că vor vota partidul sau coaliția în frunte cu a.z. băieți din Harvard Kiril Petkov și Asen Vasilev, miniștrii Economiei și de Finanțe în guvernul interimar condus de Stefan Ianev.

Proiectul politic se va numi „Continuăm schimbarea”. Întrucât timpul până la alegerile de la 14 noiembrie este insuficient pentru înregistrarea unui partid, echipa din Harvard va participa pe mandatul unei alte formațiuni. Așa a procedat ex-țarul Simeon de Saxa Coburg Gotha în 2001 și a câștigat alegerile parlamentare.

Sunt în curs tratative cu 8 partide mici. Cei doi au avertizat că nu vor oferi locuri de deputați și compensații financiare liderilor partidului sau partidelor partenere.

Fostul ministru al Economiei, cu 42% încredere în topul de popularitate, a declarat că noua formațiune va continua războiul anticorupție început de primul guvern Ianev. Prin metode de dreaptă se va urmări ridicarea bunăstării păturilor dezavantajate, accelerarea reformelor în justiție, în învățământ și sănătate.

Când au fost miniștri, cei doi au scos la iveală scheme de corupție de sute de milioane în sectorul bancar și în cel al infrastructurii rutiere.

Din echipa lui Petkov și Vasilev vor face parte oameni cu o carieră bună în afară politicii, neimplicați în scandaluri, ce nu au fost membrii a mai multor partide și acceptă semnarea unui acord cadru de onestitate ce va permite acces la conturile lor bancare. „Nu vom fura oameni din alte partide”, a spus Vasilev respingând acuzațiile ce au venit din partea Partidului socialist.

Noul partid nu va modifica sistemul de taxe și nu va contracta noi credite de stat. Banii vor veni din înăsprirea controlului asupră cheltuielilor bugetare și din combaterea corupției. În ultimele 4 luni prin măsuri anticorupție guvernul interimar a asigurat venituri bugetare suplimentare în vloare de peste 1 miliard de euro.

Petkov și Vasilev au respins zvonurile că partidul lor va fi unul proprezidențial. Ei însă și-au exprimat sprijinul pentru actualul șef al statului Rumen Radev în alegerile prezidențiale al cărui prim tur va avea loc concomitent cu cele parlamentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG