fbpx

CtEDO: Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu, asasinat la comanda Rusiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, marți, verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko, spionul ucis în 2006 prin otrăvire cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar. De cealaltă parte, Kremlinul a respins, marți, verdictul CEDO pe care l-a calificat drept „neîntemeiat”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„CEDO nu are nici autoritatea, nici capacitatea tehnologică pentru a obține informații despre acest caz. Încă nu avem rezultate ale acestei investigații, iar aceste susțineri sunt cel puțin neîntemeiate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite digi24.

„Rusia este responsabilă de asasinarea lui Livinenko în Regatul Unit”, a anunțat Curtea. Rusia a negat mereu implicarea în asasainat.

Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin.

El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. El a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.

Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată.

Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB.

Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006.

O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin.

Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.

Conform deciziei CEDO, cei doi „au acționat ca agenți ai statului rus”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button