image
Sursa foto: Profimdia Images

Experiențele traumatizante din maternitățile din Afganistan; „Așa e în fiecare zi de când au venit talibanii”

Viitoarele mame din Afganistan trec prin experiențe traumatizante și umilitoare în maternitățile rămase fără medicamente și fără curent. Cele care așteaptă ambulanțe pentru a fi duse la spital află că acestea nu mai sunt disponbile, așa că sunt nevoite să aștepte ore în șir după taxi. Multe nasc până să ajungă la spital, nesupravegheate și ajung în stare critică. Sistemul medical din Afganistan este în colaps, iar situația se agravează sub controlul talibanilor, transmite Digi24.

Rabia își leagănă bebelușul, la doar câteva zile după ce a născut la un mic spital din provincia Nangarhar din estul Afganistanului. "Este al treilea copil al meu, dar experiența a fost total diferită. A fost oribil", a spus ea, citată de BBC.

Nu a primit niciun medicament care să îi amelioreze durerea, și nici mâncare. În spital erau peste 43 de grade Celsius, curentul fusese întrerupt, iar generatoarele nu funcționau.

„Transpiram ca și când eram la duș", a povestit Abida, moașa care a asista-o pe femeie la naștere. Rabia a născut pe întuneric, la lumina telefonului mobil, a povestit moașa.

„A fost una dintre cele mai rele experiențe pe care le-am trăit vreodată la locul de muncă. A fost foarte dureros. Dar aceasta este povestea noastră în fiecare seară și în fiecare zi în spital de când talibanii au preluat conducerea", a afirmat Abida.

Faptul că a supraviețuit nașterii o trece pe Rabia pe lista mamelor norocoase din Afganistan. Țara are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate a mamelor și a copiilor din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din 10.000 de femei care nasc, 638 de femei mor.

"Acum există un uriaș sentiment de disperare. Se simte presiunea asta", a spus Natalia Kanem, directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), organizație care estimează că, fără sprijin imediat pentru femei și fete, până în 2025 s-ar putea înregistra în plus 51.000 de decese la naștere, 4,8 milioane de sarcini nedorite și de două ori mai mulți oameni care nu vor putea avea acces la programe de planificare familială.

"Serviciile de sănătate publică din Afganistan se prăbușesc ... rata mortalității la naștere și rata mortalității nou-născuților vor crește din păcate", a declarat dr. Wahid Majrooh, singurul ministru care a rămas în funcție de când Kabul a intrat sub controlul talibanilor luna trecută. El s-a angajat să lupte pentru sănătatea afganilor, dar se confruntă cu dificultăți majore în a face asta.

Afganistanul a ajuns o țară izolată, fără ajutorul extern care finanța sistemul de sănătate. Pe aeroportul din Kabul cu greu mai ajung ajutoarele medicale, iar situația este și mai dificilă din cauza pandemiei. Țara nu este pregătită pentru un val 4 al pandemiei, spun medicii.

La maternitatea din Kabul unde a născut Rabia, serviciul de ambulanță a rămas fără finanțare și fără combustibil pentru mașini.

"În urmă cu câteva nopți, o mamă aflată în travaliu a solicitat urgent o ambulanță pentru că suferea prea mult. A trebuit să-i spunem să găsească un taxi, dar niciunul nu era disponibil. Când a reușit în sfârșit să găsească o mașină, era prea târziu - a născut în mașină și a rămas inconștientă câteva ore din cauza durerii severe în care se afla și a căldurii extreme. Nu credeam că va supraviețui. Bebelușul era, de asemenea, într-o stare foarte periculoasă și nu aveam nimic ca să-i ajutăm pe niciunul", a povestit moașa Abida.

Din fericire, fiica nou-născută a femeii a supraviețuit. După trei zile de recuperare ea și mama au fost externate.

"Lucrăm ore suplimentare, zi și noapte, dar avem nevoie de fonduri. În Afganistan, o femeie moare la naștere la fiecare două ore", a spus Natalia Kanem.

UNFPA a făcut apel pentru 29,2 milioane de dolari, bani necesari pentru a ajuta femeile și fetele afgane și a cerut culoare de securitate pentru transportul medicamentelor și al echipamentelor medicale spre clinici mobile de sănătate.

În prezent, cele mai mari temeri sunt legate de sărăcie, de faptul că fetele nu vor mai putea merge la școală și că vor fi tot mai multe căsătorii forțate între talibani și fete sau adolescente. 

Noile restricții impuse femeilor de către talibani fragilizează și mai mult sistemul de sănătate deja afectat. Sunt îngrijorătoare informațiile potrivit cărora spitalele și clinicile trebuie să permită doar personalului de sex feminin să se ocupe de paciente. O moașă a declarat pentru BBC că un doctor bărbat a fost bătut de talibani pentru că a asistat singur  o femeie la naștere. Conform noilor reguli, dacă o femeie nu poate fi văzută de un medic femeie, medicul bărbat o poate ajuta doar dacă sunt prezente mai multe persoane.

De asemenea, femeilor li s-a ordonat să nu-și părăsească casele fără un "mahram" sau o rudă de sex masculin. Din acest motiv, multe nu pot ajunge la spital sau la locul de muncă.

Potrivit OMS, în Afganistan există 4,6 medici, asistente medicale și moașe la 10.000 de afgani - de aproape cinci ori sub ceea ce se consideră un prag critic. În prezent, cifra este probabil mult mai mică, având în vedere că mulți afgani au fugit din țară sau nu au mai putut lucra, de când talibanii au preluat controlul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: