image
Sursa foto: facebook

Igor Munteanu, despre alegerile din Rusia: „Un nou episod din aceiași farsă”

În timp ce Ucraina a protestat vehement contra organizării alegerilor în peninsula anexată a Crimeii și pe teritoriul ocupat al regiunilor sale insurgente (Donbas și Luhansk), Chișinăul și-a exprimat cu delicatețe „regretul” față de deschiderea unui număr record de secții de vot (27 în total) în raioanele estice ale Republicii Moldova. Prin organizarea alegerilor ân stânga Nistrului, Rusia a afectat din nou „obligațiile conținute de Tratatul politic moldo-rus din octombrie 2001 și ideea de suveranitate a RM”, constată ex-deputatul Igor Munteanu, fondator al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, într-o analiză postată pe pagina sa de facebook.

Fostul deputat a enunțat câteva observații la tema alegerilor din Rusia, care, potrivit lui, ar trebui să impună reținere în legătură cu recunoașterea acestora:

„1. Partidul lui Putin, Rusia Unită, obține cca 45% mandate în Dumă, dar pierde 1/5 din voturile obținute la ultimele alegeri, iar cel mai grav - pierde lamentabil alegerile în Moscova și Sankt Petersburg;

2. Participarea la vot a fost sub 50%, în ciuda adoptării mecanismului ”belarus” de a vota 3 zile la rând, iar păstrarea unei majorități politice a fost posibilă numai după eliminarea tuturor concurenților politici, prin arestări, denigrări, otrăviri, represalii sistematice, care arată frica obsesivă față de schimbare. Asta explică valul explicabil de ”tineri aderenți” la fosila Partidului Comunist, condus de Ziuganov, dar și la cruciada dură a regimului contra lui Navalinyi, contra aplicațiilor mobile (Smart voting), care ar fi putut ”juca altfel” rezultatele scrutinului (un fel de wild cards), din 19 sept.

3. Alegerile din Rusia au fost o farsă, ca formă și conținut, ceea ce ar trebui să impună reținere, cel puțin, la recunoașterea ori, Doamne ferește, la felicitările pe care unii s-ar grăbi să le transmită partenerilor lor de la Moscova; alegerile nu pot fi recunoscute nici pe motiv că acestea au fost organizate în ”teritoriile ocupate” cu forța în Donbas, Luhansk, Transnistria, peninsula Crimea, Abkhazia și Osetia de Sud, teritorii în care nu se aplică dreptul și legea. 900 de autobuze și trenuri încărcate ochi de ”noi cetățeni ruși” au transportat alegătorii în orașele adiacente din Rusia”.

Igor Munteanu a mai adăugat că în timp ce Ucraina a „protestat vehement” contra organizării de alegeri în peninsula anexată a Crimeii și pe teritoriul ocupat, Donbas și Luhansk, Chișinăul și-a exprimat cu delicatețe ”regretul” față de deschiderea unui număr record de secții de vot în regiunea transnistreană. Prin organizarea de alegeri în stânga Nistrului, Rusia a afectat și de această dată „obligațiile conținute de Tratatul politic moldo-rus din octombrie 2001 și ideea de suveranitate a RM. „Rusia și alegerile sunt un nou episod din aceiași farsă”, a conchis Igor Munteanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: