Andronachi sparge tăcerea și acuză PAS și Procuratura de „instrumentarea la comandă a dosarelor” care-l vizează

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, acuzat în repetate rânduri, inclusiv de președinta Maia Sandu că ar fi beneficiarul direct al unor scheme de corupție aplicate în țara noastră, a venit cu o replică, după o lungă tăcere. Acesta neagă faptul că ar fi fugit din țară, declarând că este la „investigații medicale” în străinătate și acuză partidul de guvernământ că dă indicații procuraturii să deschidă dosare penale pe numele lui Andronache, persecutându-i inclusiv familia.

Foto: Vladimir Andronachi

„Luând în considerație atacurile publice tot mai intense din partea reprezentanților politici ai guvernării PAS, inclusiv din conducerea de vârf ai Republicii Moldova, apreciind acțiunile Procuraturii ca fiind la comanda politica și realizate cu încălcări procesuale, fac următoarea declarație:

1. În ultimele cinci luni, începând cu primele zile ale campaniei electorale, de către unele instituții media, în spațiul public au fost promovate mai multe așa numite investigații, informații și narative în privința mea și a familiei mele.

Din start vreau să declar că toate aceste așa numite investigații și informații sunt false, având drept scop defăimarea și calomnierea mea, dar și denigrarea imaginii mele publice.

La acea perioadă, m-am abținut de la orice comentarii sau replici, deoarece pe lângă faptul că toate sunt falsuri, am considerat că aceste dezinformări sunt lansate și promovate de unii politicieni și instituții media afiliate acestora, în contextul activității mele politice în calitate de membru al Partidului Democrat din Moldova. Totodată, nu am reacționat pentru că de mai mult timp intenționam să mă retrag definitiv din politică, fapt care s-a întâmplat înainte de campania electorală din 2021, moment în care am plecat din PDM și m-am detașat de la orice activități sau acțiuni politice.

Trebuie să constat că toate aceste „investigații” și știri false nu au conținut nicio probă care ar demonstra implicarea mea în așa numitele scheme, dar au servit pe post de lansator de subiecte pentru unii politicieni, ceea ce mă duce la concluzia clară, că au fost realizate anume la comanda acestor politicieni. Aceste povești inventate, care nu se încadrează sub nicio formă în normele elementare ale deontologiei și corectitudinii jurnalistice, au avut doar scopul de a mă ataca pe mine și familia mea.

2. Prezenta declarație constituie nu doar exprimarea dreptului la replică față de toate falsurile apărute în presă, dar și expresia dreptului meu constituțional la apărare, față de acțiunile abuzive și cu încălcări procesuale ale procuraturii.

Săptămâna trecută, cunoscând despre faptul că sunt plecat din țară în scopuri medicale, procuratura i-a înmânat soției mele citația de primire a ordonanței de învinuire pe dosarul fraudei bancare.

Chiar dacă este o absurditate, atrag atenția asupra faptului că acest dosar a fost intentat încă în 2014, ori de atunci până în prezent, nimeni și niciodată nu mi-a solicitat nicio informație, opinie, declarație sau explicație.

Declar, în mod absolut asumat și responsabil că nu am fost implicat și nu am avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară. De asemenea, declar că niciodată nu am fost cercetat penal și nici măcar administrativ, pentru că toate afacerile mele sunt legale și declarate în mod oficial, fapt care poate fi verificat ușor la fisc sau alte instituții de stat responsabile.

3. Consider cu certitudine că citarea mea anume în perioada când sunt plecat din țară, precum și modalitatea cum a fost efectuată această procedură, constituie un abuz din partea organului de investigație. De asemenea, faptul că din 2014, anume acum, brusc, s-au găsit circumstanțe pentru a fi cercetat într-un dosar la care nu am și nu pot să am nicio atribuție, reprezintă o limitare a dreptului meu la apărare și a prezumției nevinovăției.

Având în vedere toate circumstanțele ale celor întâmplate, și anume: ale falsurilor și dezinformărilor publice propagate de unele instituții media afiliate PAS, ardoarea și insistența cu care conducerea PAS și exponenții puterii au promovat aceste minciuni prin declarații publice defăimătoare și calomnioase, faptul că echipa de investigație este formată din membri de familie ai membrilor PAS, constituie elemente ale scopului de persecutare politică a mea și ale familiei mele.

Pentru mine este clar că aceste scandaluri, precum și forțarea procedurilor legale de investigație, au obiectivul de a acoperi deficiențele și incapacitatea guvernării PAS de a realiza promisiunile electorale de a îmbunătăți viața oamenilor.

Având la îndemână Guvernul și având majoritate parlamentară, PAS poate ușor să depisteze toate schemele despre care povestesc la televizor, și cel mai important – să le oprească, inclusiv pe acele despre care ei pretind că ași avea vreo implicare.

4. Stimați jurnaliști,

Începând cu ziua de azi, nu voi mai ignora falsurile și dezinformările publice care mă vizează pe mine și familia mea, în primul rând pentru că toate acuzațiile împotriva mea nu au fost demonstrate cu nicio probă. Reiterez, toate afacerile mele sunt legale și declarate oficial.

În vederea evitării inducerii în eroare a dumneavoastră și a instituțiilor pe care le reprezentați, de azi înainte, sunt gata să răspund la orice întrebări care vă interesează în raport cu mine și activitatea de afaceri pe care o exercit”, se arată într-o declarație a fostului deputat PD.

PAS și Procuratura nu au comentat deocamdată acuzațiile lui Andronachi.

Președinta Maia Sandu a declarat, în repetate rânduri, că Vladimir Andronachi este „unul dintre beneficiarii schemelor de corupție”, puse în aplicare în țara noastră.

Două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. RISE Moldova a aflat că societățile create pe coasta de est a Americii Centrale sunt controlate de Vladimir Andronachi, un deputat de încredere al oligarhului Vlad Plahotniuc.

Aflat la final de mandat, peste câteva zile el va pleca din funcția publică fără să fi declarat conturile bancare deținute în străinătate și relația ascunsă cu firmele opace, scrie RISE.


Pub