(foto/video) Pictorița din Moldova, Nicoleta Stati, și-a inaugurat propria expoziție la Moscova: „Am adus aici opera întregii mele vieți”

 Pictorița Nicoleta Stati, fiica omului de afaceri Anatol Stati, care și-a prezentat lucrările la expoziția „Inspirație și tradiții” în cadrul Galeriei de Artă Zurab Tsereteli de la Moscova, a devenit membru străin onorific al Academiei de Arte din Rusia. La ceremonia de deschidere a expoziției de vineri, conform deciziei prezidiului academiei, i s-a acordat o mantie, o pălărie cu ciucure și o medalie, scrie SHOK.md cu referire la TASS.

Foto:

„Acesta este doar începutul carierei în artă a Nicoletei, în Rusia. Ea reflectă în operele sale timpurile noastre. Are cele mai emoționante portrete ale copiilor, uimitor pătrunde în psihologia bătrânilor, gama creativității sale acționează foarte mult asupra spectatorului”, a declarat la ceremonie vicepreședintele Academiei de Arte din Rusia, Viktor Kalinin. Vasily Tsereteli, director executiv al Muzeului de Artă Modernă din Moscova, vicepreședinte al Academiei de Arte din Rusia, a menționat că este o mare mândrie pentru Academia de Arte din Rusia să primească printre membrii săi un artist de talia Muzeului European de Artă Modernă.

„Sunt plăcut surprins de minunatele lucrări ale Nicoletei. O astfel de creativitate, cea mai puternică școală pe care Nicoleta a dobândit-o la Chișinău, are o mare valoare”, a spus el. Nicoleta Stati a recunoscut, pentru jurnaliști, că este plină de emoții.

Artista spune că a adus la Moscova opera întregii sale vieți, picturi create în ani diferiți pe diferite teme. O atenție deosebită este acordată picturilor cu fețele copiilor, publicul pare să încremenească în fața lor și începe să facă poze.


„Cea mai apropiată tematică pentru mine este asociată cu bebelușii, este cauzată de nașterea copilului meu. Este un miracol, ca pentru orice mamă. Uneori eu însămi nu știu cum am reușit să creez așa ceva”, spune Nicoleta Stati. Acum fiul ei are deja 19 ani, dar tema copiilor mai predomină în opera sa. Cea mai veche dintre lucrările prezentate la expoziție este portretul „Dunia”.


Artista l-a pictat la vârsta de 17 ani, atunci când a simțit că trebuie să transmită starea interioară a unei femei. „Esența unui portret nu este doar transpunerea imaginii unei persoane, pentru aceasta există o fotografie. Mi-am propus să arăt lumea interioară a unei persoane printr-un portret, emoțiile sale”, explică pictorița. Expoziția include multe portrete: femei, copii, bătrâni. Ele transmit cu adevărat emoțiile personajelor și evocă un răspuns interior, indiferent dacă este vorba de fața obosită a unei persoane în vârstă sau a unei tinere. O atenție deosebită este atrasă de pictura „Tăcerea”, care pare să iasă din mulțime.

„Este specială, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice tablouri. Am vrut să dedic această pictură tuturor oamenilor care se roagă pentru noi, tuturor credincioșilor. Prin urmare, a apărut această imagine”, a spus Nicoleta.


Nicoleta Stati a condus o școală de artă timp de opt ani, după care și-a deschis propria academie de pictură, la Chișinău. Ea își învață elevii să nu perceapă totul superficial, să trateze totul cu mare respect, cu bunătate și cu profunzime interioară. Stati este participantă la numeroase expoziții, reprezentând Republica Moldova la Biennale de la Veneția. Această prezentare este a doua expoziție a artistei la Moscova.



Pub