„Riscăm cele mai mari scumpiri la gaze din ultimii 10 ani”. Platforma DA cere guvernării „să se implice de urgență” în negocierile cu Gazprom

Platforma Demnitate și Adevăr consideră cu guvernarea este obligată să participe la negocieri cu Gazprom, deoarece peste 35 % din acțiunile MoldovaGaz aparțin Guvernului Moldovei. „În urma unor negocieri bilaterale, cu prezentarea argumentelor necesar,e poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Foto:

De asemenea, Platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova.

„Formațiunea noastră consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă de această dată, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una aflată în subordine, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon”, se menționează în comunicat.

În acest sens, Platforma DA propune micșorarea temporară a cotei TVA pentru comercializarea gazelor de la 8% la 0% și reflectarea obligatorie a acestei micșorări în tariful aprobat de ANRE. De asemenea, formațiunea propune compensarea familiilor social-vulnerabile cu venituri sub minimul de existență, сu cel puțin 30 % din valoarea gazelor consumate în perioada rece a anului.

Președinta Maia Sandu a declarat anterior că negocierea noului contract cu Rusia privind achiziționarea de gaze naturale este responsabilitatea MoldovaGaz. „Este o formulă care este stabilită deja și este vorba despre relații comerciale contractuale între două instituții”, a declarat șefa statului.

Moldova negociază un nou contract cu Gazprom privind achiziționarea de gaze naturale. Șeful MoldovaGaz a declarat deja că o scumpire devine inevitabilă, având în vedere tendințele la bursele internaționale.

Compania deja a pregătit o solicitare de majorare a tarifului de la 4,3 lei la 6 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

La rândul său, opoziția parlamentară susține că actuala guvernare ar putea obține un preț mai mic pentru țara noastră, dacă „nu va submina relațiile cu Federația Rusă”.

„Nu îmi amintesc vreo guvernare din ultimii 20 de ani, care nu s-a implicat în convorbirile privind livrarea de gaze… dețin 30% din pachetul de acțiuni ale MoldovaGaz, ei se tem, știu că nu se vor putea înțelege”, a declarat și fostul șef de stat Igor Dodon.


Pub