11:50:19 25.04.2024
Stiri

SOLUȚIA procurorului general Alexandr Stoianoglo împotriva CORUPȚIEI din POLIȚIE și JUDECĂTORII: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan – pedepsiți contravențional în MAXIMUM 30 de zile, iar agenții de circulație - să NU mai oprească mașinile

Actualitate 20.09.2021 11:43 Vizualizări5068 Autor: Ziarul National
SOLUȚIA procurorului general Alexandr Stoianoglo împotriva CORUPȚIEI din POLIȚIE și JUDECĂTORII: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan – pedepsiți contravențional în MAXIMUM 30 de zile, iar agenții de circulație - să NU mai oprească mașinile


Procuratura Generală a elaborat o inițiativă legislativă menită să combată corupția din sistemul organelor afacerilor interne și din instanțele judecătorești, precum și să economisească „zeci de milioane de lei” din bugetul de stat.

Mai exact, propunerea, care urmează a fi expediată la Guvernul în această săptămână, vizează decriminalizarea legii penale și eficientizarea luptei împotriva șoferilor care urcă în stare de ebrietatre alcoolică sau narcotică la volan.

„Venim cu inițiativa ca în decurs de 30 de zile de la comiterea abaterii, cei prinși băuți sau drogați la volan să-și primească pedepsele binemeritate. (...) Cine va urca beat sau drogat la volan și va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, va fi tras la răspundere penală. În cazul săvârșirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare – mijlocul de transport utilizat va fi confiscat. În celelalte cazuri, în lipsa unor consecințe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contravențională fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani”, a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, statisticile indică o sporire a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate de la 4 013 cazuri în anul 2019 la 4 410 cazuri în 2020.

Deși practic fiecare a treia hotărâre judecătorească sau sentință din anii 2019 și 2020 a vizat la un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate, fenomenul nu este descurajat în niciun fel, șoferii alegându-se, în mare parte, cu pedepse privind muncă neremunerată în folosul societății, ceea ce ar reprezenta „o confirmare” că politica penală a statului în acest domeniu este „ineficientă total”.

Totodată, Stoianoglo propune instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație, fapt care ar genera corupție.

„Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale. Factorul corupției este foarte ridicat în cazurile opririi nejustificate a automobilelor, iar de altă parte, nu influențează în niciun fel securitatea la trafic. Guvernul și MAI ar trebui să se preocupe mai mult de aspectele de educație și un complex de acțiuni preventive”, explică șeful Procuraturii Generale.

Aceeași sursă consideră necesară și racordarea pragului minim de alcoolemie la standardele internaționale și regionale, pentru care conducătorul auto poate fi tras la răspundere.

Implementarea acestor inițiative va permite „economisirea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat” cheltuite în prezent pentru urmărirea penală și judecată, „eliminarea corupției” și „va face pedeapsa efectivă”, consideră procurorul general.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md