15:12:50 19.04.2024
Stiri

Fost deputat de la Chișinău: Partidul lui Putin a pierdut lamentabil alegerile în Moscova și Sankt Petersburg

Actualitate 20.09.2021 13:58 Vizualizări7094 Autor: Ziarul National
Fost deputat de la Chișinău: Partidul lui Putin a pierdut lamentabil alegerile în Moscova și Sankt Petersburg


Alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute din Federația Rusia au fost „o farsă”, observă fostul deputat de la Chișinău, Igor Munteanu.

Deși a copiat modelul belarus privind votul timp de trei zile, rata de participare la vot a fost sub 50%, iar partidul loial liderului rus, Vladimir Putin, a pierdut în cele mai principale orașe, arată Munteanu într-o postare pe Facebook.

„Partidul lui Putin, Rusia Unită, obține cca 45% mandate în Dumă, dar pierde 1/5 din voturile obținute la ultimele alegeri, iar cel mai grav - pierde lamentabil alegerile în Moscova și Sankt Petersburg. Participarea la vot a fost sub 50%, în ciuda adoptării mecanismului „belarus” de a vota trei zile la rând, iar păstrarea unei majorități politice a fost posibilă numai după eliminarea tuturor concurenților politici, prin arestări, denigrări, otrăviri, represalii sistematice, care arată frica obsesivă față de schimbare. Asta explică valul explicabil de „tineri aderenți” la fosila Partidului Comunist, condus de Ziuganov, dar și la cruciada dură a regimului contra lui Navalinyi, contra aplicațiilor mobile (Smart voting), care ar fi putut „juca altfel” rezultatele scrutinului (un fel de wild cards), din 19 septembrie”, scrie Igor Munteanu.

CITIȚI și „Promo-LEX” cere convocarea la MAEIE a ambasadorului rus, după ce Federația Rusă a ÎNCĂLCAT dreptul internațional prin organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană a R. Moldova

Fostul legislator argumentează, de asemenea, de ce alegerile din Rusia au fost „o farsă”, ceea ce ar trebui „să impună reținere” în ceea ce privește recunoașterea rezultatelor acestora.

„Alegerile nu pot fi recunoscute nici pe motiv că acestea au fost organizate în teritoriile ocupate cu forța în Donbas, Luhansk, Transnistria, peninsula Crimea, Abkhazia și Osetia de Sud, teritorii în care nu se aplică dreptul și legea. 900 de autobuze și trenuri încărcate ochi de „noi cetățeni ruși” au transportat alegătorii în orașele adiacente din Rusia”, spune Munteanu.

Aceeași sursă a remarcat reacția „delicată” a diplomației de la Chișinău vizavi de deschiderea a 27 de secții de vot în Transnistria pentru alegerile din Rusia.

CITIȚI și Chișinăul „regretă” că Moscova nu respectă integritatea teritorială a R. Moldova: A deschis 27 de secții de vot în Transnistria, în pofida protestului diplomației moldovenești

„Ucraina a protestat vehement contra organizării de alegeri în peninsula anexată a Crimeii și pe teritoriul ocupat al regiunilor sale insurgente (Donbas și Luhansk), iar Chișinăul și-a exprimat cu delicatețe „regretul” față de deschiderea unui număr record de secții de vot (27) în raioanele estice ale Republicii Moldova, în pofida notelor sale diplomatice, afectând în acest fel obligațiile conținute de Tratatul politic moldo-rus din octombrie 2001 și ideea de suveranitate a R. Moldova, despre care Moscova își aduce aminte doar atunci când îi convine să intervină în favoarea unor vechi sau noi sateliți”, a încheiat Igor Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md