17:36:24 19.04.2024
Stiri

„Moldovagaz” este la final de negocieri cu „Gazprom” și va cere ANRE majorarea cu 35% a tarifelor pentru gazele consumate de către cetățenii R. Moldova

Actualitate 20.09.2021 16:29 Vizualizări1855 Autor: Ziarul National
„Moldovagaz” este la final de negocieri cu „Gazprom” și va cere ANRE majorarea cu 35% a tarifelor pentru gazele consumate de către cetățenii R. Moldova


SA „Moldovagaz” insistă că prețul gazelor naturale ar putea crește pentru consumatorii finali cu 35 la sută. Șeful Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, Alexandr Barbov, susține că negocierile cu „Gazprom” sunt la etapa finală, iar în timpul apropiat contractul existent va fi prelungit.

Potrivit lui Alexandr Barbov, în procesul de negocieri sunt implicați reprezentanții ai SA „Moldovagaz”, precum și ai Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acesta a precizat că Executivul s-a implicat recent în proces.

În ceea ce privește stabirea prețului, Barbov a spus că va fi aplicată o formulă. „În cazul contractului cu „Gazprom” conjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioadă rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a menționat Alexandr Barbov, citat de bizlaw.md.

Mai mult, imediat după ce ANRE va publica noua Metodologie de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, SA „Moldovagaz” va înainta regulatorului un demers în privința ajustării tarifului mediu pentru consumatorii finali în proporție de cca 35%, a menționat Barbov.

Aceeași sursă a adăugat și că data de la care va fi aplicat noul preț va fi cunoscută după finalizarea negocierilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md