Linkuri accesibilitate

Cum Covidul i-a împrietenit pe un pro-rus şi pe un pro-european


Imagine generica
Imagine generica
Cum Covidul i-a împrietenit pe un pro-rus şi pe un pro-european
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Un coleg de-al meu mi-a povestit următoarea situaţie curioasă. Vasăzică, omul e un pro-european convins, nu-i plac partidele pro-ruse, dar, de la o vreme, s-a împrietenit cu un vecin, fan al apropierii de Rusia. Liantul care i-a unit e dorinţa sinceră ca moldovenii să-şi facă vaccin cât mai repede. Ambii au fost infectaţi, ambii au învins cu greu virusul şi acum, conştienţi de pericolul pe care îl emană Covidul, sunt consternaţi de ignoranţa moldovenilor care refuză să se vaccineze.

Altădată, pe cei doi vecini îi împiedica să discute pe îndelete poltica, acum politica e mai puţin importantă, iar cei doi s-au unit împotriva unui duşman apolitic rapace.

„Şi, culmea, am nişte rude pro-europene care nu vor să se vaccineze. Păi, nu e mai bine să am de-a face cu acest om lucid şi responsabil, fie el şi pro-rus?”, m-a întrebat colegul.

  Societatea moldovenească din ultimii 30 de ani a fost mereu dezagregată, nu a avut o idee în jurul căreia să se unească cetăţenii...

Numeroasele disensiuni au creat fisuri mari între noi. Suntem despărţiţi de geopolitică, de veniturile pe care le avem, de stilul de viaţă, de valori şi principii, de foarte multe lucruri. E foarte multă ură în societatea moldovenească, iar deasupra tuturor, ca o sabie a lui Damocle, e absenţa sentimentului de apartenenţă la o comunitate. Aici fiecare e sam za sebea. Fiecare îşi construieşte propria gospodărie dincolo de care nu mai vede nimic.

Covidul a mai creat o fisură socială adâncă, periculoasă. Din martie 2020, ne-am împărţit în cei cu măşti şi cei fără măşti, apoi în cei care s-au vaccinat şi cei care nu vor să se vaccineze. Iar şi mai grav e că această ultimă scindare are legătură cu viaţa şi moartea. Dacă până în martie 2020 mai exista o zdreanţă de iluzie că societatea moldovenească poate da dovadă de solidaritate, acum iluziile s-au evaporat cu desăvârşire. Suntem în junglă şi scapă cel norocos.

XS
SM
MD
LG