Linkuri accesibilitate

Câtă continuitate este între administrațiile Trump și Biden? Cazul submarinelor nucleare


Fostul președinte republican Donald Trump și actualul președinte democrat Joe Biden în timpul campaniei electorale din 2020.
Fostul președinte republican Donald Trump și actualul președinte democrat Joe Biden în timpul campaniei electorale din 2020.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia, pentru consultări, după ce această din urmă țară a anulat un contract major militar – vânzare de submarine franceze - în favoarea Statelor Unite și Marii Britanii. Rechemarea ambasadorilor este un gest simbolic semnificativ, după ce oficialități de la Paris caracterizaseră acțiunea americană drept ”un cuțit înfipt în spate”, arătând că astfel de situații amintesc de maniera în care administrația Trump își trata aliații.

Franța susține că nu a fost informată despre schimbarea de furnizor de submarine decât cu câteva zile înainte ca noua înțelegere să se materializeze, în ciuda faptului că Australia a arătat că adusese la cunoștința Parisului rezervele față de tranzacția cu submarine nucleare franceze – de termene de livrare, preț și tehnologie. Premierul de la Canberra a spus că livrarea submarinelor este o primă inițiativă a alianței de securitate dintre țara sa, Statele Unite și Marea Britanie.

Ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly a declarat că Franța a luat act de maniera în care își tratează Statele Unite aliații.

Analiști spun că decizia Australiei de a apela la tehnologie americană este justificată, ținând cont de primejdiile cu care este confruntată în regiune, mai ales agresivitatea crescândă a Chinei.

Dacă noul acord se materializează, Australia se alătură unui grup restrâns de țări care desfășoară submarine nucleare – Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, India Franța și China.

Aparent, Australia a contactat Washingtonul la puțin timp după instalarea lui Biden la Casa Albă pentru achiziționarea de submarine nucleare.

Parisul se plânge că în ciuda faptului că au avut loc contacte franco-americane, la nivel de președinți și respectiv miniștrii de externe, în ultimele luni, nu au fost oferite informații cu privire la noul acord cu Australia. Asta a făcut ca ambasadorul Franței, la Canberra să afle despre acesta din presă.

Pentru Franța mutarea antrenează o pierdere financiară substanțială de circa 66 de miliarde de dolari.

Cele întâmplate întăresc o poziție pe care președintele francez Emmanuel Macron o îmbrățișa deja și anume că Uniunea Europeană trebuie să-și întărească capacitatea militară și să fie mai independentă de America.

Experții cred însă că actualele manifestări de furie nu modifică opțiunile strategice fundamentale ale Parisului, în relația trans-atlantică și în regiunea India – Pacific.

Din perspectiva administrației Biden, noul acord scoate în evidență prioritatea China – ca principal rival strategic al Americii – dar aruncă o umbră asupra unei alte priorități și anume întărirea cooperării trans-atlantice, compromisă de politicile lui Trump.

Se vorbește des în ultima vreme despre anumite aspecte de continuitate între Biden și Trump - ca și cum acesta din urmă ar fi oferit succesorilor săi o licență pentru a se abate de la anumite norme – de la menținerea unor tarife comerciale până la o anumită abordare a raporturilor cu aliații.

Chiar dacă asta este o temă despre care se va mai discuta, realitatea este că înțelegerea comercială cu Australia are un fundament de securitate care nu poate fi neglijat. Din perspectiva clientului, Australia, submarinele americane sânt justificate.

XS
SM
MD
LG