(video) Procuratura Generală propune înăsprirea pedepselor pentru șoferii care urcă la volan beți sau drogați

Procuratura Generală propune înăsprirea pedepselor pentru șoferii care urcă la volan beți sau drogați. Într-un briefing de presă care a avut loc către ora amiezii, procurorului general Alexandr Stoianoglo a declarat că ceea ce s-a întâmplat până în prezent, cu referire la lupta împotriva fenomenului, nu a avut nici un efect considerabil.

Din contra, abordările actuale au criminalizat artificial societatea, transformând în criminali zeci de mii de cetățeni, privându-i pentru lungi perioade de anumite drepturi elementare, cum ar fi dreptul la circulație sau dreptul la angajare.

Conform statisticilor oficiale, din totalul infracțiunilor înregistrate, cazurile de conducere a transportului în stare de ebrietate variază de la media de 15%, și poate ajunge uneori chiar și la 30% săptămânal. Datele indică şi o majorare a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate de la 4.013 în anul 2019 la 4.410 în 2020.

Din numărul total al infracțiunilor înregistrate în cursul anului trecut – 16.7% constituie anume conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Mai mult, doar în anul 2019, instanțele de fond au emis în total 11.000 de sentințe, din care circa 4.000 vizau anume acest tip de infracțiuni.

În anul 2020, din totalul celor 10.000 de sentințe dictate de prima instanță, circa 35% din verdicte au vizat șoferii băuți sau drogați la volan.

“Imaginați-vă că, practic fiecare a treia hotărâre judecătorească sau sentință se referă la un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate. Și mai grav este faptul că această dinamică este în constantă creștere și oricâți oameni nu ar fi condamnați penal pentru această infracțiune, numărul cazurilor nu scade! Asta denotă și constituie o confirmare suplimentară că politica penală a statului în acest domeniu este ineficientă total!”

Una dintre soluţiile propuse de PG este ca cei prinși băuți sau drogați la volan să-și primească pedepsele binemeritate în maxim 30 de zile de la comiterea faptei. Pentru aceasta va fi necesar de schimbat legislaţia pentru ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, dar pentru care să fie prevăzută oricum o pedeapsă mai dură.

“Pentru realizarea durabilă a acestei reforme conceptuale, propunem de asemenea, adoptarea unor decizii colaterale, și anume, instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație.

Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale.

Factorul corupției este foarte ridicat în cazurile opririi nejustificate a automobilelor, iar de altă parte, nu influențează în niciun fel securitatea la trafic.”

Printre alte propuneri ale PG se mai numără:

  • Racordarea pragului minim de alcoolemie la standardele internaționale și regionale, pentru care conducătorul auto poate fi tras la răspundere.
  • Răspundere penală pentru şoferii în stare de ebrietate care vor produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanelor din jur.
  • În cazul săvârșirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare – mijlocul de transport utilizat va fi confiscat!
  • În celelalte cazuri, răspundere contravențională cu pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.

În cursul acestei săptămâni, Procuratura Generală va înainta această inițiativă Guvernului pentru inițierea procedurilor corespunzătoare de legiferare.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/09/modificari-stare-de-ebrietate-propuse-de-procuratura.pdf”]

Cmentariile sunt închise