Alegeri în Găgăuzia // În jumătate din circumscripţiile electorale vor avea loc alegeri repetate. Care este motivul

Julieta Saviţchi
20/09/2021

Doar 17 deputaţi din numărul total de 35 de mandate din Adunarea Populară a Găgăuziei au putut fi aleşi la scrutinul de duminică din autonomia Găgăuză. În 12 circumscripţii electorale niciun candidat nu a obţinut peste 50 la sută din sufragii, iar în şase circumscipţii alegerile au fost invalidate din cauza prezenţei scăzute a alegătorilor la urne.

Astfel, peste două săptămâni, în Găgăuzia va avea loc turul doi al agerilor pentru legislativul local de la Comrat. După cel de al doilea tur vor intra în posesia mandatelor candidaţii care vor obţine cel mai mare număr de voturi, indiferent dacă vor depăşi raportul de peste 50 la sută din sufragii.

La alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 19 septembrie s-au prezentat la urne 47.097 alegători, ceea ce constituie 40,6 din numătul total al cetăţenilor cu drept de vot din autonomia Găgăuză.

Şapte din deputaţii găgăuzi aleşi duminică au candidat pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar ceilalţi au candidat independent. Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei se desfăşoară o dată în patru ani şi se alege câte un deputat din cele 35 de circumscipţii electorale.

Julieta Saviţchi
20/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii