image
Sursa foto: OMS/Schimbător Studio

Reportaj // Un om vaccinat împotriva COVID-19 este un om protejat

Locuitorii satului Mălăiești, Orhei, merg la vaccinare încrezuți că au făcut cea mai corectă alegere pentru sănătatea lor și a celor din jur. Medicul de familie din localitate, Lucia Cociorvă, a solicitat de câteva ori echipa mobilă de la Orhei, pentru a face față fluxului sporit de doritori.

Am ajuns la Mălăiești într-o zi senină cu soare. Încă de dimineață la oficiul medicilor de familie din sat era agitație. Oamenii veneau, rând pe rând, pentru a se vaccina. Unul dintre ei este Ilie Vîrtosu, medicul veterinar al localității, care a dus o luptă grea cu virusul. COVID-19 i-a afectat nemilos plămânii. Bărbatul a fost conectat timp de 16 zile la aparatul de oxigen.

OMS/Schimbător StudioOMS/Schimbător Studio

,,Am stat mult timp în secția de reanimare și am simțit pe propria piele cât de periculos poate fi acest virus. Nu voi uita niciodată zilele petrecute în secția de reanimare. Oamenii de știință au creat vaccinurile – un remediu eficient împotriva bolii, care poate preveni infectarea și formele grave de boală, iar noi, nu trebuie decât să profităm de această oportunitate”, menționează Ilie Vîrtosu.

OMS/Schimbător StudioOMS/Schimbător Studio

Lidia Falinciuc s-a vaccinat pentru a-și proteja familia. ,,Eu m-am născut în 1957 și nu am mai trecut niciodată printr-o perioadă atât de dificilă precum pandemia. Izolarea, carantina și frica de infectare i-au făcut pe oameni să se simtă singuratici și neajutorați. M-am vaccinat pentru că vreau să-mi revăd copii plecați peste hotare, care tot s-au imunizat împotriva virusului. Vrem să ne strângem în brațe fără frica de a ne infecta”, declară femeia.

OMS/Schimbător StudioOMS/Schimbător Studio

Și pe Ana Sorocean grija față de proprii copii a motivat-o să se vaccineze. ,,Eu lucrez la magazin în calitate de vânzătoare și nu vreau să-mi expun copiii riscului, vreau ca ei să fie mereu în siguranță. M-am imunizat, în primul rând, pentru siguranța lor”, spune dna Sorocean.

Iar Mihai Rotaru s-a vaccinat pentru că nu vrea să mai treacă vreodată prin calvarul pe care i l-a provocat SARS-CoV-2. ,,Eu am suferit o formă gravă de boală. Datorită medicilor sunt acum viu. Au depus toate eforturile pentru a mă salva. Acum, a venit rândul meu să le răsplătesc munca și grija și să mă vaccinez,” spune Mihai Rotaru de 70 de ani.

Medicul de familie din sat, Lucia Cociorvă, promovează intens vaccinarea împotriva COVID-19. Cu privirea blândă și fața călduroasă, le explică oamenilor avantajele imunizării și posibilele reacții adverse. Medicul care grijă și de sănătatea locuitorilor din Brăviceni și Tîrzieni, are cele mai bune rezultate din raion la capitolul vaccinării.

OMS/Schimbător StudioOMS/Schimbător Studio

,,Am avut mai multe discuții cu oamenii. Împreună cu asistentele medicale am afișat anunțuri – prin magazine, microbuze de linie, primărie, oficiul poștal și în toate locurile aglomerate din aceste trei localități – îndemnând oamenii să vină la vaccinare. Continuăm să le explicăm locuitorilor, mai ales celor care sunt încă sceptici față de vaccinuri, cât de importantă este imunizarea împotriva COVID-19. Nu trebuie să ne fie frică de vaccinuri, dar de acest virus nemilos, care continuă să răpească vieți și să provoace durere”, menționează dna doctor.

Până acum, peste 730 de mii de oameni din țara noastră și-au administrat schema completă de vaccinare.

sursa: msmps.gov.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: