Locuitorii UTA Găgăuzia își aleg astăzi deputații pentru noul mandat de patru ani. Peste 114 000 de persoane sunt așteptate la vot

gagauzia
Foto: Gagauzia.md

Astăzi, 19 septembrie, au loc alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Găgăuzia. Locuitorii Găgăuziei își aleg astăzi deputații pentru cele 35 de circumscripții electorale uninominale, urmând să fie desemnat câte un deputat în fiecare circumscripție.

Secțiile de votare au fost dechise la ora 8.00 pentru cele 114 210 de persoane care sunt așteptate să-și exercite dreptul la vot. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre cele 35 de circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători.

Pentru scrutinul din 19 septembrie, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 122 de candidați, dintre care 99 de candidați sunt independenți – 21 desemnați de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și 2 candidați desemnați de Partidul Acasă Construim Europa (PACE).

Conform alegeri.md, din totalul celor înscriși în cursa electorală – 43 (35,3 %) au participat și la alegerile precedente din 2016, iar 65 de candidați (53,3 %) participă la alegeri pentru prima oară.

În cazul în care nici un candidat dintr-o circumscripție nu va acumula cel puțin jumătate din voturile participanților la procesul de votare, va fi organizat al doilea tur al scrutinului.

Alegerile din APG vor fi monitorizate de aproape 80 de observatori naționali și circa 50 de observatori internaționali.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente