image
Sursa foto: Reuters

Criză la frontiera americano-mexicană: Washingtonul promite să acelereze ritmul expulzărilor de migranţi cu avionul // VIDEO

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat sâmbătă că va accelera ritmul expulzărilor cu avionul a peste 10.000 de migranţi, mai ales haitieni, masaţi de mai multe zile sub un pod în Texas după ce au trecut frontiera din Mexic, transmit AFP și Agerpres.

Migranţii au sosit la Del Rio, în Texas, după ce au traversat fluviul Rio Grande. De la mai puţini de 2.000 la începutul săptămânii, vineri se adunaseră peste 10.500, conform primarului localităţii, Bruno Lozano, care se aşteaptă la numeroase alte sosiri.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a informat, într-un comunicat, că va 'obţine transporturi suplimentare pentru accelerarea ritmului şi mărirea capacităţii zborurilor de expulzări spre Haiti şi alte destinaţii', în următoarele 72 de ore.

Imaginile cu aceşti oameni masaţi sub un pod, în condiţii de caniculă, au împins în ultimele zile opoziţia republicană, dar şi pe unii democraţi, să-i ceară preşedintelui Biden să rezolve urgent situaţia.

Primarul democrat din Del Rio a decretat stare de urgenţă şi a închis vineri podul pentru circulaţie.

Tulburărilor politice şi insecurităţii din Haiti li s-a adăugat în august un seism care a devastat sud-vestul ţării, provocând 2.200 de morţi. Potrivit UNICEF, 650.000 de locuitori, printre care 260.000 de minori, continuă să aibă nevoie de ajutor umanitar de urgenţă.

Poliţia americană de frontieră, CPB, a trimis 400 de agenţi suplimentari pentru a 'creşte supravegherea zonei', a precizat DHS, dezvăluind sâmbătă un plan de a aduce sub control situaţia.

DHS întreprinde deja 'expulzări, precum şi zboruri spre Haiti, Mexic, Ecuador şi în ţările triunghiului nord', Honduras, Salvador şi Guatemala, a precizat instituţia.

„Marea majoritate a migranţilor continuă să fie expulzaţi în baza unei reguli sanitare' adoptate la începutul pandemiei pentru limitarea transmiterii coronavirusului, a precizat DHS.

Joi, un judecător federal a somat însă guvernul să nu mai expulzeze familiile, ceea ce ar putea complica sarcina autorităţilor, confruntate deja cu fluxuri migratorii istorice la graniţa cu Mexic. Vineri, guvernul a contestat în apel decizia.

Peste 1,3 milioane de migranţi au fost reţinuţi la frontiera cu Mexicul după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Opoziţia republicană îl acuză de mai multe luni pe preşedintele Biden că a provocat o 'criză migratorie' prin relaxarea măsurilor predecesorului său republican Donald Trump, care făcuse din lupta contra imigraţiei ilegale un punct principal al politicii sale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: