13:47:44 23.04.2024
Stiri

Chișinăul „regretă” că Moscova nu respectă integritatea teritorială a R. Moldova: A deschis 27 de secții de vot în Transnistria, în pofida protestului diplomației moldovenești

Actualitate 18.09.2021 12:58 Vizualizări2266 Autor: Ziarul National
Chișinăul „regretă” că Moscova nu respectă integritatea teritorială a R. Moldova: A deschis 27 de secții de vot în Transnistria, în pofida protestului diplomației moldovenești


Autoritățile de la Moscova au decis să deschidă 30 de secții de votare pe teritoriul R. Moldova la alegerile de pe 19 septembrie pentru Duma de Stat a Federației Ruse, dintre care 27 în Transnistria.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) își exprimă, într-un comunicat de presă făcut public cu o zi înaintea scrutinului din Rusia, „regretul” că, în pofida poziției expuse de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat „de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”.

„Ministerul notează că în răspuns la adresarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova privind organizarea scrutinului parlamentar pe teritoriul Republicii Moldova, pe 30 iulie 2021, părții ruse i-a fost comunicată lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. În același timp, MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului”, cităm din comunicatul diplomației de la Chișinău.

Menționăm că, pentru acest scrutin, Federația Rusă a deschis cu cinci secții de vot mai multe decât la alegerile precedente din 2016. Totodată, cele 30 de secții de vot din R. Moldova reprezintă cel mai mare număr de secții deschise într-un stat străin.

În regiunea transnistreană a R. Moldova ar exista circa 220 de mii de persoane cu cetățenie rusă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md