Chișinău-Ilfov: parteneriat frățesc de promovare a valorilor cultural-științifice

1-9-1030×773

Conferențiara universitară, doctora Rodica SIMINIUC, șefa Direcție Doctorat și Postdoctorat, a reprezentat Universitatea Tehnică a Moldovei la festivalul de promovare a valorilor culturale românești cu genericul „Zilele municipiului Chișinău în județul Ilfov”, desfășurat în municipiul Măgurele, România, în perioada 15-16 octombrie 2021 în scopul consolidării relațiilor de înfrățire între Primăria Măgurele, județul Ilfov și municipiul Chișinău.

La eveniment, a participat o delegație reprezentativă de la Chișinău, constituită din reprezentanți ai autorităților publice municipale și ai preturii sectorului Buiucani, directori ai instituțiilor preuniversitare și preșcolare din sectorul Buiucani, cercetători și profesori din cadrul instituțiilor de învățământ superior de la Chișinău.

Manifestările culturale au fost inaugurate la Casa de Cultură Măgurele, Ilfov, gazdele accentuând importanta evenimentului atât pentru valorificarea patrimoniului cultural, cât și pentru dezvoltarea și promovarea științei, dat fiind că Măgurele coagulează câteva instituții de marcă în domeniul fizicii din România, dar și o importantă componenta educațională, aici fiind amplasată și Facultatea de Fizică a Universității din București.

Narcis CONSTANTIN, primarul de Măgurele, a subliniat că rolul acestui eveniment va fi resimțit ulterior, când vor fi stabilite mai multe legături și vor fi realizate proiecte comune.

Angela CUTASEVICI, viceprimara municipiului Chișinău, a remarcat că profesorii din cadrul delegației sunt cei mai buni și mai performanți în domeniul lor de activitate și reprezintă instituții-model, astfel că „avem ce prezenta și împărtăși”.

Iar Vadim BRÎNZANIUC, pretorul de Buiucani, a declarat că a venit să inițieze un proiect de cooperare. În context, pretura sectorului Buiucani din Chișinău a semnat un acord de cooperare cu orașul Măgurele din județul Ilfov.

Programul cultural a inclus diverse sesiuni de dezbateri între reprezentanții administrației publice și profesori, în cadrul cărora au fost discutate aspecte legate de sistemul educațional, proiecte de infrastructură, inițiative culturale și sociale. Agenda evenimentului a inclus și o vizită de documentare la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) de la Măgurele, care se află în prima linie a stiinţei româneşti, atât din punct de vedere al infrastructurilor de cercetare, cât şi a personalului de cercetare, oferind astfel mai mult de 10 % din producția ştiinţifică naţională. Oaspeții de la Chișinău au avut posibilitatea să viziteze mai multe laboratoare ale acestui prestigios centru de cercetare, în cadrul cărora, urmând tradiţia iniţiată de către profesorul-fondator Horia Hulubei, se desfășoară un spectru larg de activităţi de cercetare în domenii de cercetare fundamentală şi aplicată, inclusiv fizica nucleară şi astrofizică, fizica particulelor, fizica vieţii şi a mediului, fizica teoretică, tehnici nucleare, cât şi sisteme de comunicaţii avansate.

Impresionați de tezaurul științific și amploarea lucrărilor din cadrul acestui institut, în dezbaterile pe focus grupuri dintre reprezentanții IFIN-HH, primăriei orașului Măgurele, Facultății de Fizică a Universității din București și Universității Tehnice a Moldovei s-a convenit asupra încheierii unor parteneriate pe dimensiunea cercetării științifice, realizării unor proiecte comune de cercetare, schimburi de cercetători, doctoranzi și masteranzi, dezvoltării, consolidării  și implementării ideilor de perspectivă în domeniul cercetării.

Serile au culminat cu concerte, susținute în Piața Centrală  Măgurele, Ilfov de către artiștii orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae BOTGROS.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente