Comisia Electorală Centrală are un nou președinte. Cine este Angelica Caraman

Anticoruptie.md
17/09/2021

Angelica Caraman a fost aleasă, vineri, președintă a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Caraman a declarat că își dorește să activeze împreună cu echipa CEC „în strictă conformitate cu legislația și în beneficiul cetățenilor”. 

„Vom munci cot la cot ca să îndreptățim așteptările și să asigurăm o activitate așa cum este prevăzută în Codul electoral, precum trebuie să fie Comisia independentă, imparțială. CEC are menirea să asigure un proces electoral corect, echidistant și credibil. Începând de astăzi, fără ezitare, începem procedurile pentru asigurarea desfășurării alegerilor locale noi”, a spus președinta Angelica Caraman. 

Candidatura Angelicăi Caraman a fost propusă de membrul Pavel Postică și susținută cu votul a 2/3 din membrii CEC. Ea are o experiență bogată în domeniul politicilor electorale, întrucât a activat anterior în cadrul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CIDE).

La alegerile locale generale din 2019, Caraman a ieșit în turul II, reprezentând Blocul electoral ACUM. La Ghidighici, Angelica Caraman a obținut 24,95% din voturi, iar candidatul Uniunii Salvați Basarabia, Victor Durbală – 21,22% din sufragii.

Potrivit CV-ului acesteia, în perioada 1995–1998, Caraman a fost specialistă coordonatoare în cadrul Secţiei administrare publică a Preturii Centru din municipiul Chișinău. În 1998 a mai deținut și funcția de specialistă coordonatoare la Direcţia socio-umanitară a Capitalei. În 1998–2002, a fost specialistă principală în cadrul Secţiei administrare publică, iar din 2002 și până în 2011 – secretară a Preturii.

Noua președintă a CEC a fost și lector  în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Din ianuarie 2012 până în octombrie 2013, Caraman a fost șefa Direcției management alegeri al CEC. Ulterior, în 2014, a fost formatoare la CICDE, iar din mai 2018 și până în decembrie 2019 – directoare adjunctă.

În declarația de avere, Angelica Caraman scrie că în 2020 a obținut venituri de 192.000 de lei de la Primăria comunei Stăuceni. Din decembrie 2019, Caraman a activat în calitate de consilieră a primarului comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Un alt venit declarat este de la CICDE în valoare de peste 46.000 de lei.

Anticoruptie.md
17/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii