‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTrans-Oil își menține poziția dominantă pe piața exporturilor agricole din Moldova

Trans-Oil își menține poziția dominantă pe piața exporturilor agricole din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul fiscal 2020, exporturile grupului Trans-Oil au reprezentat 62% din toate produsele agricole exportate de Moldova, iar compania are o cotă de 93% din procesarea semințelor de floarea-soarelui din țară, citează Mold-street cu referire la agenția internațională Fitch Ratings.

Potrivit Fitch Ratings, principalul avantaj competitiv al companiei sunt propriile active de infrastructură semnificative, deoarece Trans-Oil operează cea mai mare rețea de elevatoare din țară și singurul port de marfă din țară cu acces la mare.

În opinia celor de la Fitch Ratings, poziția dominantă a Trans-Oil pe piață creează bariere la intrarea noilor jucători și oferă companiilor din cadrul grupului un acces bun la achizițiile de culturi din țară.

„Cu o marjă EBITDA de 11,5% pentru Trans-Oil în anul fiscal 2020, compania are marje de profit mai mari decât majoritatea colegilor cu rating Fitch din sector, datorită modelului său de afaceri cu active semnificative în infrastructură și o poziție puternică pe piața de achiziții”, potrivit Fitch Ratings.

Agenția de rating mai susține că datorită poziției dominante pe piața moldovenească, riscurile concurențiale ale Trans-Oil legate de achiziționarea de culturi agricole sunt semnificativ mai mici comparativ cu companiile comparabile care operează în Rusia și Ucraina.

Acest lucru reflectă o consolidare mai mare a pieței și lipsa concurenței în Moldova din partea companiilor internaționale de comercializare și prelucrare.

Astfel, Fitch nu se așteaptă ca peisajul competitiv din Moldova să se schimbe semnificativ pe termen mediu.

‹ adv ›

Extinderea pe alte piețe

Agenția de rating apreciază pozitiv extinderea Trans-Oil în afara Moldovei, prin achiziționarea unei fabrici în România și creșterea achizițiilor de materii prime în Ucraina, Argentina, Rusia și alte piețe.

Astfel, dacă în anul fiscal 2020 EBITDA generat în afara Moldovei a reprezentat 20% din total, apoi în primul semestru 2021 a fost de 43% și se așteaptă la o pondere și mai mare în a doua jumătate a anului fiscal 2021.

Acest lucru a permis Trans-Oil să crească EBITDA în anul fiscal 2021, în ciuda faptului că în 2020 recolta din Moldova aproape s-a înjumătățit din cauza secetei.

‹ adv ›

În același timp, Fitch estimează că Trans-Oil va continua să fie o companie mică pe piața globală de comercializare și prelucrare agricolă.

De exemplu, EBITDA al companiei la nivelul de 94 de milioane de dolari în exercițiul financiar 2020 a fost de aproximativ 5 ori mai puțin comparativ cu compania ucraineană comparabilă Kernel Holding.

Menționăm că, pe 10 septembrie 2021 Fitch Ratings a confirmat ratingul eurobondurilor pe termen lung ale Aragvi Finance International DAC la „B”, cu un rating de recuperare de „RR4” după finalizarea cu succes a emiterii adiționale de 50 milioane de dolari la eurobondul curent de 450 milioane dolari, scadent în 2026.

Aragvi Finance International DAC din Irlanda este o filială 100% a Aragvi Holding International Limited din Cipru, vehiculul investițional al Trans-Oil, grup ce este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›