image
Sursa foto: msmps.gov.md

Ce spun experții despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii în RM pentru anumite categorii

În cazul introducerii vaccinării obligatorii, autoritățile trebuie să țină cont de faptul cât de pregătită este populația, pentru a nu provoca revolte, în condițiile în care fenomenul „fake news” legat de vaccinurile anti-Covid este la cote groaznice. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Experții în sănătate au fost întrebați de jurnalistul Vitalie Călugăreanu dacă văd oportună introducerea vaccinării obligatorii în Republica Moldova, pentru anumite segmente.

„Din punct de vedere epidemiologic, da. Dar problema e că sunt aspecte culturale, legislative și aspecte ale drepturilor omului. (...) Este paradoxal faptul că, până la Covid, din primele ore de la naștere, copiii erau vaccinați cu un șir de vaccinuri și nimeni nu se mira, nu se revolta. Da, în ultimii ani a apărut o reticență la vaccinuri, dar gradul de vaccinare era net superior cu procentul de vaccinare care se întâmplă acum, când pericolul e emintent. Din punct de vedere epidemiologic, nu se discută, este necesar. O mai bună possibilitate de a termina cu această infecție omenirea nu a născocit”, a menționat Mihai Pâsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică.

„Cred că ar fi absolut incorect să spunem că le dăm alegere lucrătorilor medicali, pentru că ei chiar nu au dreptul să nu fie vaccinați, ei ar trebui să fie modelul. Eu sunt pentru vaccinare, dar când vrem să facem ceva obligatoriu, trebuie să fim siguri că lucrul acesta nu sperie. Noi trebuie să înțelegem cât de pregătită este populația să accepte această obligație și să nu trezim revolte. Influența fake-urilor e groaznică. La noi nimeni nu lucrează cu acest bulgăre”. experta în legislație și management în sănătate, Rodica Rusu Gramma, conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică.

Experții consideră că în această situație ar trebui să se expună juriștii, inclusiv sub aspectul respectării drepturilor omului prevăzute în legislație.

„Dacă e să vorbim din punct de vedere legislativ, avem legea privind supravegherea de stat a sănătății publice, unde se menționează inclusiv starea de urgență în sănătate publică și vaccinarea obligatorie în astfel de situații. Prin această lege cumva este argumentată necesitatea vaccinării obligatorii. Dar întotdeauna se confruntă câteva legi, legea educației, dreptul la educație și alte drepturi. Și aici ele vin cumva cap în cap și atunci juriștii trebuie să examineze care este probabilitatea de a impune această vaccinare obligatorie. Pe de o parte, avem nevoie de o vaccinare obligatorie, și anume a acestor persoane din grupuri de risc sporit, fie de infectare sau însuși ei având aceste contacte sociale și au nevoie să fie vaccinate pentru a întrerupe acest lanț. Pe de altă parte, avem legislație care ne permite, dar și nu ne permite”, a comentat Angela Paraschiv, șefa Catedrei de epidemiologie a USMF „Nicolae Testemițeanu”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: